Заболявания

Диабетна полиневропатия

Диабетна полиневропатия

Диабетната полиневропатия е често срещано усложнение от захарен диабет. По същество тя се характеризира с увреждане на периферните нерви, като могат да бъдат засегнати сетивни, вегетативни или двигателни такива. Основна роля за увреждане на нервните влакна се пада на повишената кръвна захар и отлагането на продукти от обмяната на глюкозата в обвивките на нервите. Получава се висок оксидативен стрес, тъй като се изчерпват антиоксидантните системи на нерва. Хранещите кръвоносни съдове се свиват и се получава повреда в структурата и функциите на нервната клетка.

Най-уязвими на полиневропатия са нервите на долните крайници и най-вече на стъпалата, поради голямата им дължина.

Честа форма на диабетна невропатия е засягането на сетивните нерви. Основните симптоми са мравучкане, студенина, изтръпване, боцкане, скованост в стъпалата. Тези оплаквания се проявяват предимно нощем, когато краката са в покой. Облекчаването им предполага раздвижване, масажиране, ходене. Сетивната невропатия може да се прояви и по обратния начин – с липса на сетивност на стъпалата. Други симптоми са схващане на подбедриците, нарушена координация, слабост в мускулите, слаби рефлекси на стъпалата.

Следващата форма на диабетна невропатия е свързана със засягането на двигателните нерви.  Тя се проявява с промяна в биомеханиката на стъпалото, скъсяване на сухожилията и ограничена подвижност.

При диабетна полиневропатия със засягане на вегетативни нерви  има намалена мастна и потна секреция, изменение в състоянието на кожата(става суха и напукана) и промяна в тонуса на кръвоносните съдове. 

Всички тези изменения водят до риск от  невропатна диабетна язва на стъпалото, която от своя страна е причина за ампутация на крайници.

Диабетната невропатия е симптом на прогресия на захарния диабет и сериозно негово усложнение. Факторите, които могат да спомогнат за забавянето й са добър контрол на кръвната захар, спиране употребата на алкохол, отказване от цигарите, намаляване на наднорменото тегло, умерена физическа активност. Препоръчително е да се правят ежедневни, няколко минутни бани на стъпълата с хладка вода, масажи с втриване на овлажняващ крем за предотвратяване на напукванията, да се предпазват стъпалата от резки температурни промени и да се носят удобни обувки.