Здравни съвети

Причини и холистични подходи за лечение деменция (част 1)

Деменция

Деменцията е общ термин за загуба на памет, вербални умения, способност за решаване на проблеми и други мисловни способности, които са достатъчно сериозни, за да пречат на ежедневния живот. Най-честата причина за деменция е болестта на Алцхаймер. Към ден днешен над 55 милиона души по света страдат от деменция, а с увеличаването на възрастното население този брой се очаква да нарасне до 139 милиона до 2050 г. С нарастващата заболеваемост се увеличават и разходите за здравни грижи, като се прогнозира, че до 2030 г. годишните разходи ще достигнат 2,8 трилиона долара.

Диагнозата деменция оказва значително въздействие върху индивида, семейството, общността и здравната система. Деменцията, наричана още голямо неврокогнитивно разстройство (MND), включва група от симптоми, които засягат различни части на мозък. Важно е да се разбере, че когнитивното увреждане не е нормална част от стареенето. 

Подходът на функционалната медицина към деменцията включва изследване на основните причини за заболяването и предприемане на мерки за предотвратяване на появата му. В случай че деменцията е вече установена, целта е да се подкрепи индивидът чрез намаляване на симптомите и, ако е възможно, забавяне на прогресията на заболяването.

Какво причинява деменцията?

Деменцията се причинява от увреждане на мозъчната тъкан, което може да се дължи на намален кръвен поток, травма на главата или натрупване на протеини или гръбначно-мозъчна течност. В резултат на това нервните клетки умират или не могат да функционират правилно. С напредването на увреждането на невроните, човек започва да изпитва затруднения с паметта, езика, способността за изпълнение на ежедневни задачи, разсъжденията, настроението и поведението. Симптомите на деменция, които пречат на обичайното ежедневие, могат да се проявят десетилетия след началото на първоначалната патология в мозъка.

Видове деменция

Понастоящем има два вида деменция: първична (или невродегенеративни заболявания) и вторична.  

Първична деменция

Първичната деменция включва болестта на Алцхаймер (AD), деменция с телца на Леви (DLB), васкуларна деменция (VaD) и фронтотемпорална деменция (FTD). Тъй като деменцията е съвкупност от симптоми, различните видове деменция не са взаимно изключващи се. Например, човек може да има смесени симптоми на AD и VaD.

Вторична деменция

Вторичната деменция се развива в резултат на определени заболявания или биохимични процеси като хранителни дефицити, натравяне с тежки метали, дисфункция на щитовидната жлеза или психични разстройства. Освен това, вторична деменция може да възникне при състояния като болест на Паркинсон, синдром на Вернике-Корсаков, болест на Хънтингтън, ХИВ/СПИН или хидроцефалия с нормално налягане. За разлика от първичните деменции, при тези състояния обикновено причините се считат за обратими.

Признаци и симптоми на деменция

Признаците и симптомите на деменция могат да варират в зависимост от вида на деменцията, но често включват:

 • Влошаване на краткосрочната памет.
 • Трудности с комуникацията: Проблеми с говора, извличането на думи или изразяването и разбирането на мисли.
 • Загубване или скитане в познати райони.
 • Проблеми с управлението на финансите.
 • Повече време за изпълнение на ежедневни задачи.
 • Чести падания, загуба на равновесие или общ спад във функциите.
 • Загуба на интерес към дейности, които преди са били приятни.
 • Промени в личността: Епизоди на объркване, раздразнителност, параноя или заблуди.
 • Апатия към чувствата на другите.
 • Полифармация или започване на ново лекарство.

Възможни причини за деменция

Възраст

Средната възраст на човек, диагностициран с деменция, е около 85 години, като честотата нараства най-много сред хората над 90 години. Важно е да се разбере, че развитието на деменция не е нормална част от стареенето.

Мозъкът претърпява много промени през целия живот. Тези промени включват намаляване на размера на мозъка, което уврежда функцията на невроните, както и промени в хормоните и невротрансмитерите, които влияят на предаването на сигнали в мозъка. Изборите, които правите в начина си на живот през по-ранните десетилетия, оказват влияние върху здравето на мозъка ви с напредване на възрастта.

Избор на начин на живот и генетика

Начинът на живот е ключов фактор за здравето на всеки човек. Това включва изборите, свързани с храненето, физическата активност, намаляването на стреса, качеството на съня и взаимоотношенията. Хората, които правят по-незначителни здравословни избори, са изложени на по-висок риск от развитие на деменция, особено ако имат генетично предразположение към това заболяване.

Изследванията в областта на епигенетиката и нутригеномиката показват, че средата и хранителните навици влияят на здравето. Учените дълго време изучават генетиката на невродегенеративните деменции и ролята на специфични гени в развитието на тези заболявания. Човек може да носи гени, свързани с определена деменция, но това не означава непременно, че ще развие болестта. Разбирането на вашия генетичен риск е важно, тъй като може да помогне за избягване на определен начин на живот, които увеличава вероятността от развитие на заболяването.

Изолация

Липсата на общност и социалната изолация представляват рискови фактори за развитие на деменция. Хората с деменция не могат или не желаят да се социализират, както са правили преди. Тази загуба на социални връзки може да допринесе за по-бързото прогресиране на деменцията и други хронични заболявания.

Метаболитна дисфункция  

Метаболитните заболявания като хипертония, хиперлипидемия, сърдечно-съдови заболявания и инсулинова резистентност (IR), са фактори, които увеличават риска от деменция. Инсулиновата резистентност е свързана с болестта на Алцхаймер и се нарича дори диабет тип 3. Мозъкът изисква значително количество енергия, за да изпълнява своите сложни функции. Невроните използват глюкозата за производство на енергия, като я доставят до митохондриите за производство на АТФ – основния източник на енергия за клетките. 

При наличие на инсулинова резистентност, невроните страдат от оксидативен стрес, което води до образуването на амилоидни плаки и увеличение на възпалителните медиатори поради клетъчна дисфункция. Този процес в крайна сметка води до увреждане на мозъчната функция.

Излагане на токсини

Излагането на токсини включва различни вещества, които могат да бъдат вредни за здравето. Тези вещества включват тежки метали като олово, живак, алуминий и арсен, лекарства, алкохол, микотоксини (токсини, произведени от плесните), глифозат (активна съставка във фунгициди и хербициди) и химикали или добавки в храните.

Фармацевтичните продукти могат също да представляват токсичност за организма, особено ако не се метаболизират и екскретират правилно. Много от тях са известни със способността си да причиняват когнитивен спад, особено когато се приемат в комбинация с други лекарства. Някои от общите класове лекарства, които могат да допринесат за токсичността, включват трициклични антидепресанти, антихолинергици и антипсихотици.

Лекарствата могат също така директно да намалят нивата на основните антиоксиданти и хранителни вещества, необходими за клетъчното здраве като коензим Q10, глутатион или витамини от група B.

Дефицит на хранителни вещества

Дефицитът на хранителни вещества е свързан с няколко обратими причини за деменция. Това включва основните витамини от група В като B9, B12 и B1. Тези хранителни вещества са от съществено значение за здравето на клетките и за процеса на метилиране. Когато те са в дефицит или дори под оптималните нива, те могат да допринесат за лоша мозъчна функция.

Хормони

Недостатъчните нива на хормони могат да допринесат за развитието на деменция. Установени са връзки между ниските нива на естроген и прогестерон след менопаузата при жените и появата на болестта на Алцхаймер. Също така, нарушенията в функцията на щитовидната жлеза и нивата на кортизол също се свързват с развитието на деменция.

Травматично мозъчно увреждане

Проучванията през последните няколко десетилетия установяват връзка между умерено до тежко травматично мозъчно увреждане и повишения риск от развитие на някои видове деменция.

Следва продължение… 

Източници:

 1. National Institute on Aging. What is dementia? Symptoms, Types & Diagnosis. Retrieved on March 27, 2022.  https://www.nia.nih.gov/health/what-is-dementia
 2. Gale SA, Acar D, Daffner KR. dementia. Am J Med. 2018 Oct;131(10):1161-1169. doi: 10.1016/j.amjmed.2018.01.022. Epub 2018 Feb 6. PMID: 29425707.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29425707/
 3. Orme, T., Guerreiro, R. & Bras, J. The Genetics of dementia with Lewy Bodies: Current Understanding and Future Directions. Curr Neurol Neurosci Rep 18, 67 (2018). https://doi.org/10.1007/s11910-018-0874-y

National Institute on Aging. Causes of Alzheimer’s Disease: Alzheimer’s Disease Genetic Fact Sheet. Retrieved oN April 10, 2022 from https://www.nia.nih.gov/health/alzheimers-disease-genetics-fact-sheet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *