Здравни съвети

За и против зимния детокс – безопасна грижа за здравето

За и против зимния детокс - безопасна грижа за здравето

С настъпването на студените месеци хората естествено стават по – летаргични и желанието за движение и спорт намалява. Спадът в температурите и лошите метеорологични условия ни задържат на закрито, а обилните празнични трапези ни примамват да хапваме още и още. В крайна сметка, след фестивния сезон често се чувстваме натежали, подути и отпаднали.

Всички тези фактори се отразяват негативно както на теглото и външния вид, така и на настроението и продуктивността. Точно затова още в първите дни на новата година голяма част от хората започват разнообразни детокс диети и интензивни тренировки. Целта на тези пречистващи режими е да се възстанови баланса в организма и да се възвърне оптималното тегло. Според някои експерти, обаче, зимата не е най – подходящото време за детоксикация на тялото.

Какво се случва с организма през зимата, нуждаем ли се наистина от пречистване през студените месеци и как да се погрижим за здравето си по безопасен начин ще разберете в следващите редове!

Естествени физиологични процеси през студения сезон

Есенно – зимният сезон провокира трансформации не само в природата, а и в човешкия организъм. Характерните за зимните месеци климатични условия, липсата на слънчева светлина, заседналият начин на живот и промяната в диетата бързо се отразяват на тялото и водят до характерни за периода физиологични изменения. В действителност, всички тези метаморфози са провокирани от милиони години еволюция и приспособяване към околната среда.

Необходимост от повече енергия

Човешкото тяло е интелигентна машина, която умее да се адаптира към специфичните условия на живот, в които функционира. Така например, при трайно застудяване организмът бързо нализа в режим на пестене на енергия с цел поддържане на оптимална вътрешна температура. Това е необходимо, за да бъдат предпазени виталните органи от измръзване и увреждане.

Тъй като регулирането на вътрешната температура е процес, който изисква много енергия, организмът се нуждае от повече калории. За целта мозъкът подава сигнали за консумация на по – калорични храни. Освен за набавяне на необходимата енергия, тялото използва тези храни за натрупване на мастни резерви, които служат както като калориен запас, така и като изолация срещу студа. Точно това предопределя и естественото натрупване на тлъстини в коремната област, характерно за есенно – зимните месеци.

Забавяне на метаболизма

Забавянето на метаболизма е друг начин за пестене на енергия и съхраняване на калории. В същото време повишената консумация на високо – калорични храни натоварва храносмилателния тракт и допълнително затормозява метаболизма на нутриенти. Комбинацията от тези два фактора означава, че ако често прекалявате с хапване, вероятността да напълнеете през зимата значително се увеличава.

Повишена податливост към разболяване

Наричани „сезон на настинките и грипа“, студените месеци често се асоциират с повишена заболяемост и по – голяма податливост към инфекции. Това се дължи на комплекс от различни вътрешни и външни фактори, които правят организма по – уязвим към болести:

  • Студеният и сух зимен въздух изсушава носната лигавица и така нарушава способността ѝ да предотвратява навлизането на патогени в респираторния тракт. Този ефект допълнително се засилва от ниската влажност и застоял въздух в затворените помещения, където прекарваме повече време през зимата.
  • Пониженото излагане на слънчева светлина и дългите часове на закрито водят до естествен спад в нивата на витамин D, който се синтезира с помощта на UV радиация от слънцето. Тъй като нутриентът е жизненоважен за имунната функция, дефицитът му влошава естествените защитни сили на организма. В допълнение, витамин D притежава изразена антиоксидантна способност и възпрепятства натрупването на тежки метали в тялото.

Какви са предимствата на детоксикацията

Детоксът е древен метод за пречистване на организма, възстановяване на вътрешната хомеостаза и лечение на различни заболявания. Освен че помагат за по – бързото извеждане на вредните отлагания и шлаките,  този тип диетите са ефективен начин за сваляне на излишните килограми и възстановяване на цялостното здраве. В повечето случаи те протичат в рамките на няколко дни до няколко седмици и се изразяват в строго спазване на силно рестриктивен хранителен режим.

Най – популярните детокс режими позволяват консумация на фрешове от плодове и зеленчуци, чайове, вода, нискокалорични зарзавати с високо съдържание на фибри. Някои хора предпочитат пълен пост, който изключва всякакво хранене в рамките няколко дни. След края на пречистващата диета задължително има период на захранване, който помага на организма да се адаптира към нормалното хранене. Различни изследвания показват, че периодичното пречистване на организма:

  • Насърчават извеждането на токсични вещества от организма
  • Редуцират оксидативния стрес и понижават нивата на свободните радикали в тялото
  • Подобряват чернодробната и бъбречна функция
  • Стимулират храносмилането и метаболизма
  • Прочистват храносмилателния тракт и дебелото черво от хранителни отлагания и шлаки
  • Подпомагат отслабването
  • Могат да повлияят положително върху нутритивния баланс

Кое е най – подходящото време за пречистване на организма

Голяма част от диетолозите и нутриционистите са на мнение, че пролетта е най -благодатното време за детоксикация на организма. Тя е период, през който тялото навлиза в естествен режим на разтоварване след дългата зима, който съвпада с ежегодната цикличност в природата. Именно с настъпването на пролетните месеци се появяват първите свежи плодове и зеленчуци. Тежките зимни храни отстъпват място на леки пролетни ястия, богати на антиоксиданти, фибри, витамини и минерали.

Според Аюрведа есента също е идеално време за прочистване на тялото. В древната наука за живота често се говори, че преходните сезони (пролет и есен) са най – добрите периоди за детоксикация, тъй като тогава природата е по – спокойна, климатът е умерен и изобилието от пресни плодове и зеленчуци  е най – голямо.

Как да се разтоварим безопасно през зимата

Сезонните физиологични промени в човешкото тяло да са обусловени от естествената цикличност в природата и нормалния еволюционен процес. В същото време динамичното съвременно ежедневие и модерен начин на живот водят до драстични трансформации в нуждите на организма. Днес не са ни необходими големи калорийни запаси през зимата, тъй като имаме свободен достъп до разнообразна храна през всеки сезон и разполагаме с топли жилища и дрехи.

Въпреки това адаптивните способности на организма не се променят толкова бързо, поради което не е препоръчително да предприемате интензивна детоксикация през студения сезон, освен ако това не е наложително. Противниците на зимния детокс дори изтъкват, че екстремното пречистване на тялото в този период от годината може да бъде вредно за здравето, особено при дефицит на витамин D. Както вече споменахме, витаминът инхибира резорбцията на токсини, които се отделят интензивно по време на детокс. При ниски нива на нутриента тези вредни вещества могат да предизвикат интоксикация. Освен това рестриктивният режим е предпоставка за допълнителен стрес, който доказано отслабва имунитета.

Какво, тогава, бихте могли да направите, за да разтоварите организма си след зимните празници?

Хранете се според сезона и локацията

Експертите препоръчват да наблягаме на сезонните плодове и зеленчуци, които са характерни за мястото, на което живеем. От една страна организмите ни са приспособени към местните продукти, а от друга те са най – пресни, тъй като не пътуват с дни или седмици, за да достигнат до магазинната мрежа. Заложете на супи, чайове и загряващи храни с висок нутритивен профил, които стимулират метаболизма и подпомагат поддържането на вътрешната температура. Изключете от менюто си  полуфабрикати, бързи въглехидрати, празни калории, газирано, транс мазнини, добавени захари. Дори само тези промени са достатъчни, за да подобрят общото ви здраве и да насърчат пречистването на организма.

Приемайте пробиотици

Пробиотиците са верни помощни на здравето! Полезните бактерии подобряват стомашно – чревната функция, засилват имунитета, повишават устойчивостта на организма към патогени, действат благотворно върху менталното здраве, насърчават екскрецията на вредни вещества от тялото. През. През зимата можете да си набавяте пробиотици посредством консумация на ферментирали храни (кефир, кисело мляко, кисело зеле, Комбуча, кимчи и др.) или чрез прием на пробиотична добавка.  Флотен е мощна синбиотична формула, която съдържа 10 пробиотични щама с доказан ефект. Приемът на суплемента помага за поддържане на баланса в чревната микрофлора, регулира метаболизма, стимулира детоксикацията на дебелото черво.

Floten / Флотен – синбиотик 20 капсули

30.99 лв.
Floten® е първокласен синбиотик с множество ползи за човешкия организъм. Мощната формула съдържа 10 полезни бактериални щама, които възстановяват чревната микрофлора и балансират функциите на стомашно – чревния тракт. Високата бионаличност и специалната технология на добиване на синбиотичния комплекс гарантира оптималната усвояемост на продукта.

Наблегнете на спорта

Спортът е естествено средство за стимулиране на имунитета, насърчаване на метаболизма, подобряване на психо – емоционалното здраве и подпомагане на детоксикацията. За да се радвате на тези и още много ползи от физическата активност е необходимо да отделяте поне половин час дневно за активно раздвижване.

При необходимост от детоксикация

Ако все пак се нуждаете от по – сериозна детоксикация, можете да помогнете на организма си да се отърве от вредните вещества с помощта на Oxy Detox. Ентеросорбентът ефикасно пречиства тялото от патогени и замърсители и действа общоукрепващо. Благотворният ефект на продукта се дължи на съдържащият се в него бял въглен, който улавя токсините без да извежда полезните вещества от организма.

Oxy Detox / Окси Детокс – последно поколение ентеросорбент 20 таблетки

12.70 лв.
Oxy Detox е висококачествен ентеросорбент от последно поколение, който естествено пречиства и детоксикира организма. Ентеросорбентите са вид продукти за дълбоко очистване на тялото от замърсители и патогени, които балансират функцията на стомашно – чревния тракт и подобряват общото здравословно състояние. Формулата на Oxy Detox е щадяща за стомаха и не предизвиква запек, в следствие на което токсините бързо се извеждат от организма.

Източници

Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015 Dec;28(6):675-86. doi: 10.1111/jhn.12286. Epub 2014 Dec 18. PMID: 25522674.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *