Здравни съвети

Причини и холистични подходи за лечение деменция (част 2)

Деменция

Във втората част от нашата статия ще разгледаме холистичния подход към лечението на деменция. Въпреки че фармацевтичните продукти играят важна роля в управлението на това състояние, холистичните подходи придават значение на комплексния характер на деменцията и включват различни аспекти от живота на човека. 

Целта на тези подходи е не само да се управляват симптомите на деменцията, но и да се подобри качеството на живот на засегнатия човек. Чрез интегриране на разнообразни подходи можем да създадем по-цялостен и ефективен подход към лечението на деменция. Този подход не само адресира физическите и когнитивни аспекти на състоянието, но и подпомага психосоциалното благополучие на пациентите.

Холистични подходи за лечение на деменция

Фармацевтични продукти

На пазара има няколко вида лекарства, които се използват за фармакологично лечение на деменцията. Някои от тях действат върху специфични химикали в мозъка като ацетилхолин и глутамат, докато други се насочват към натрупването на амилоидни плаки. Въпреки че някои от тези лекарства могат да бъдат полезни за забавяне на прогресията на заболяването, те не са доказано ефективни за обръщане или спиране на прогресията на заболяването.

Всички тези фармацевтични продукти играят роля в управлението на различни аспекти на деменцията. Въпреки това, е важно да се има предвид, че някои от тях могат да имат неблагоприятни ефекти върху мозъчната функция, особено при по-напреднала възраст. Например, някои лекарства могат да са свързани с повишен риск от деменция, докато други могат да доведат до дефицит на витамини или да изчерпят важни антиоксиданти, необходими за здравето на мозъчните клетки.

Хранене

Храната е най-великото лекарство, което можем да изберем за нашето тяло. Когато се храним с пресни плодове, зеленчуци, храни с високо съдържание на фибри, органични меса и здравословни мазнини, ние осигуряваме на нашите мозъчни клетки необходимите хранителни вещества. За тези, които се борят с инсулинова резистентност, избягването на преработени въглехидрати е от съществено значение. Това е първата стъпка към помагането на регулирането на нивата на кръвната захар и поддържането на стабилността на енергията през целия ден. 

Кето-флекс диетата

Диетата KetoFLEX е план за хранене, който се основава на научни изследвания, проведени от д-р Дейл Бредесен, известен невролог. Тя се характеризира като растителна, леко кетогенна и е насочена към подобряване на здравето на мозъка. Основният фокус на диетата е върху цели, богати на хранителни вещества храни и сезонни зеленчуци от всички цветове на дъгата. В допълнение, диетата включва достатъчно количество протеини и здравословни мазнини.

Една от характеристиките на диетата е 12-часовият период на гладуване, който включва поне 3 часа гладуване преди лягане (оттук и наименованието „12/3“). Това е важна част от режима на хранене, която подкрепя обработката на храната и стабилизира нивата на кръвната захар. Д-р Бредесен е използвал диетата KetoFLEX със свои пациенти, страдащи от Алцхаймер, и провел клинично проучване в началото на 2021 година. Резултатите показват, че при 84% от участниците се наблюдава подобрение в когнитивните способности.

Елиминирайте токсините

Токсините са широко разпространени. За хората, страдащи от деменция, натрупването на токсини може да има дълготрайни последици. Ето някои стъпки, които можете да предприемете, за да намалите излагането си на токсични вещества:

 • Яжте органични храни: Предпочитайте органични храни и риба с ниско съдържание на живак като сьомга, сардини, аншоа и други.
 • Избягвайте пластмасите: Ограничете употребата на пластмасови продукти и опаковки, които могат да освобождават токсични химикали.
 • Добавете въздушни филтри и растения в дома си: Инсталирайте въздушни филтри и разположете растения в дома си, за да подобрите качеството на въздуха и да намалите влиянието на токсините.
 • Изберете етерични масла пред синтетични аромати: Заменете синтетичните аромати с висококачествени етерични масла за по-натурално и по-безопасно ароматизиране на дома си.

Общност

Съществуват доказателства, че социалната изолация и самотата могат да допринесат за развитието на хронични заболявания, включително деменция и да повишат смъртността. За да намалите риска от развитието на тези здравословни проблеми, е важно да поддържате връзки с околните, да участвате в обществени събития или да се ангажирате с организация или кауза, която ви носи радост.

Движение

Намирането на време през деня за приоритизиране на движението ще подобри здравето на мозъка и ще помогне за превенцията на деменция. Също така, сърдечно-съдовите ползи от упражненията са важни за предотвратяване на съдова деменция (VaD). Най-доброто упражнение е това, което обичате и можете да правите редовно. Това може да включва силови тренировки, скачане на въже, бягане, ходене, туризъм, танци, йога, пилатес или колоездене. Упражненията често създават усещане за общност и помагат за намаляване на социалната изолация.

Намаляване на стреса

Хроничният стрес е основна причина за развитието на различни заболявания и е свързан с деменция. Намаляването на стреса ви помага да преминете от симпатиково състояние („борба или бягство“) към парасимпатиково състояние („почивка и храносмилане“), което намалява възпалението и връща HPA оста в баланс.

Ето няколко идеи за намаляване на стреса:

 • Намерете хоби, което ви носи радост и удовлетворение.
 • Практикувайте дълбоко дишане.
 • Медитирайте.
 • Водете дневник.
 • Занимавайте се с религиозни или духовни практики.
 • Пейте или танцувайте.
 • Гушкайте се с домашен любимец или любим човек.
 • Прекарвайте време на открито, гледайки към хоризонта.

Дайте приоритет на съня

Сънят е жизненоважен на всички етапи от живота. Той помага за възстановяване на мозъка, тъй като организира и консолидира информацията, събрана през деня. Липсата на качествен сън може да доведе до проблеми с паметта, затруднено фокусиране, ниска продуктивност и намалена концентрация. 

Съвети за подобряване на хигиената на съня:

 • Дръжте осветлението приглушено вечер.
 • Избягвайте ярките екрани преди лягане.
 • Не консумирайте кофеин след обяд.
 • Избягвайте алкохола.
 • Поддържайте спалнята прохладна.
 • Опитайте успокояващи чайове или етерични масла.
 • Практикувайте медитация преди лягане.

Помислете за добавки

В зависимост от вида на деменцията и степента на увреждане, могат да се използват различни хранителни добавки. Хранителните вещества, които подпомагат състоянието при деменция са коензим Q10, витамини A, B, C и E, висококачествено омега-3 рибено масло, витамин D, куркумин и магнезий.

Източници:

 1. Greaves CV, Rohrer JD. An update on genetic frontotemporal dementia. J Neurol. 2019;266(8):2075-2086. doi:10.1007/s00415-019-09363-4.  Retrieved on April 10, 2022 from  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6647117/
 2. Murray ME, Meschia JF, Dickson DW, Ross OA. Genetics of Vascular dementia. Minerva Psichiatr. 2010;51(1):9-25. Retrieved on April 10, 2022 from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4332411/
 3. Nguyen TT, Ta QTH, Nguyen TKO, Nguyen TTD, Giau VV. Type 3 Diabetes and Its Role Implications in Alzheimer’s Disease. Int J Mol Sci. 2020;21(9):3165. Published 2020 Apr 30. doi:10.3390/ijms21093165. Retrieved on April 11, 2022 from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7246646/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *