Здравни съвети

Оросяване на мозъка, упражнения

Оросяване на мозъка, упражнения

Ако до мозъка в не достига достатъчно количество кръв и той се оросява неправилно, е възможно да почувствате симптомоми като замайване, световъртеж, отслабване на паметта,  а може да се стигне и до исхемия – кислородна недостатъчност, в резултат на която се повишава рискът от инсулт.

С няколко обикновени и напълно приложими в домашни условия упражнения можете да подобрите оросяването на мозъка си, когнитивните си функции и да намалите вероятността от по–сериозни заболявания.

Кръгови движения на главата – завъртете главата в посока на часовниковата стрелка, след това обратно. Повторете поне пет пъти. Това упражнение увеличава притока на кръв в мозъка и спомага за оросяването му.

Наклони с главата – наклонете главата назад и стегнете врата си за осем-десет секунди. След това я наклонете напред, докато брадичката ви докосне гърдите. Повторете поне пет пъти.

Упражнение с длани – със затоплени длани притиснете поне по три пъти затворените си очи за по около 5 секунди.

Пружиниращо ходене  – пружиниращата походка е нещо, което  можете да правите и вкъщи. Обикаляйте стаите като леко подтичвате, сменяйки пета с пръсти и извършвайте пружиниращи движения.

Ръцете горе – Седнете на стол и изпънете ръцете си високо нагоре, задръжте ги и отпуснете. Повтаряйте упражнението поне пет пъти всеки ден и ще усетите как то сериозно подпомага мозъчната ви дейност.

Махало – сложете ръце на кръста и разкрачете крака. Наведете торса си напред под ъгъл около тридесет градуса и след това рязко върнете в изходна позиция. Задръжте, след това наведете торса назад и пак върнете в изходна позиция. Направете същите движения надясно и наляво. Повторете пет пъти.

Освен упражненията, всеки ден четете по малко от любима книга, пийте по чаша ментов чай, който стимулира мозъчните клетки, кажете НЕ на тютюна и излишните килограми и се възползвайте от положителните емоции, като приемате нещата с нотка на хумор и се смеете ежедневно.