Заболявания

Ишиас

Ишиас

Ишиасът е заболяване на периферната нервна система, което представлява  увреждане на коренчетата на нервите непосредствено след излизането им от гръбначния мозък. Болковата симптоматика е с неврологичен произход и обичайно е локализирана в кръста и по хода на седалищния нерв. Той е най-големия периферен нерв, който се състои от нервните коренчета от пет нива на гръбначния мозък. Наличие на ишиас сигнализира за проблеми с поястно-кръстния отдел. Обикновено се среща при хора над тридесет годишна възраст.

Причините за поява на ишиас са няколко:

  • често това е нарушена функция на гръбначния стълб, която може да се изразява в: остеохондроза(образуване на костни шипчета по прешлените); поясна дискова херния; тежко и постоянно физическо натоварване на гръбначния стълб.
  • локални травматични процеси в гръбначния стълб или малкия таз, предизвикани от физическо натоварване.
  • други болестни състояния като ревматизъм, захарен диабет, различни инфекции.

Основен симптом на ишиаса е болката, която може да варира от чувство за леко изтръпване до усещане за парене. Понякога е остра и затруднява движенията. Обичайно се проявява едностранно и може да се усили при продължително седяща поза, по време на сън, при навеждане или изправяне, кихане, кашляне и др. Болките причиняват голям дискомфорт и принуждават страдащият да потърси лекарска помощ.

Състоянието се диагностицира с преглед, сканиране на проблемната област и палпация.

Острата болка се овладява с помощта на обезболяващи медиакменти, нестероидни противовъзпалителни средства и витамини от група В.

По преценка на лекаря се назначават лечебен масаж и физиотерапевтични процедури.

В най-сериозните случаи, когато междупрешленният диск притиска нервите в канала на гръбначния стълб, което води до пареза,  може да се наложи и  хирургична намеса.

Загряващите компреси също имат благотворен ефект за лечение на това заболяване.

Други алтернативни методи са акупунктурата, йогата и някои специфични разтягащи движения. В помощ може да дойде и народната медицина, която предлага компреси от куркума, чесън и масло или мед с куркума.