Заболявания

Интеркостална невралгия

Интеркостална невралгия

Интеркосталната невралгия произхожда от междуребрените нерви. Нейният най-отличителен белег е силната невропатична болка в ребрата. Интеркосталните нерви започват от гръбначния мозък, като достигат междуребрените пространства и се разполагат там. Те са дванадесет чифта. Първите шест нерва стигат до страничния ръб на гръдната кост,  а вторите шест навлизат между мускулите на коремната стена.

Основните симптоми, по които се разпознава това неврологично заболяване са силната болка в ребрата (понякога съпроводена и с болка в корема, раменете, шията) скованост, мравучкане, изтръпване, сърбеж. Болката може да е както остра, така и тъпа и се усеща по хода на ребрата. Засилва се при движение, кашляне, кихане.

Интеркосталната невралгия се дължи на някоя от следните причини:  

  • неврит – възпаление на интеркосталните нерви вследствие на инфекция;
  • увреждане на нервите поради хирургическа интервенция;
  • травма на гръдния кош;
  • дегенеративни изменения;
  • тумори в гръдната или коремна кухина;
  • дразнение или прищипване на нерв;
  • бременност – поради разширяване на гръдния кош.

Диагнозата се поставя от невролог след обстоен преглед, кръвни изследвания, рентгенологично изследване на гръдния кош. Ако лекарят прецени, че са необходими, се назначават  компютърна томография или ядрено магнитен резонанс.

Лечението е основно с медикаменти. Изписват се нестероидни противовъзпалителни препарати, антиконвулсанти, тетрациклични антидепресанти, витамини от група В. Ако болката е много силна, се приемат и обезболяващи. Като алтернативни методи за лечение успех имат акупунктурата и масажите. По време на острия пристъп на болестта е добре болният да остане на легло няколко дни, като трябва да лежи на равна, твърда повърхност. Помощно средство за облекчаване е сухата топлина – например обвиването на гърдите с вълнен шал.

Понякога, в притеснението си, човек бърка интеркосталната невралгия с инфаркт заради болката в гърдите. Можете да различите двете състояния по това, че при наличние на невралгия, болката често не отпуска нито през деня, нито през нощта и се усилва при натиск или при движение и промяна позицията на тялото. Сърдечната болка от своя страна не се променя при вдишване, издишване или при промяна позицията на тялото и може да се придружава с нарушение на ритмичността на пулса и повишаване или понижаване на кръвното налягане.

Най-важното в такива ситуации е да запазите спокойствие и да потърсите медицинска помощ.