Заболявания

Лумбаго

Лумбаго

Лумбагото е по-употребяваното наименование на медицинското състояние лумбалгия, което означава наличие на болки в лумбалната област – поясния отдел на тялото. То се свързва с остра или хронична болка в кръста.

Причините за лумбагото са различни: претоварване поради извършване на прекалени физически упражнения или тежка физическа работа; травми; дълго ходене; някои инфекции; разкъсан лумбален диск; остеопороза;  нервна дисфункция и др.

Основните симптоми на лумбагото са болките в кръста. Те са два вида: остри, когато се появяват внезапно, изведнъж и също така внезапно изчезват. Такива болки се засилват при кашляне и движение. Хронични са болките, които продължават повече от дванадесет седмици или се повтарят периодично. Те може да се появят остро или постепенно, може да се разпространят към краката или да предизвикат изтръпване.

Острата форма на лумбагото се диагностицира само с преглед и палпиране. При съмнения за хронично лумбаго, друго заболяване или травма, се налга ядрено магнитен резонанс, при който се наблюдават мускулите, костите, дисковете, меките тъкани и нервните коренчета. ЯМР може да се допълни от компютърна томография, миелография и дискография.

Лечението на лумбагото с медикаменти включва комбинация от нестероидни противовъзпалителни препарати, кортикостероиди и витамини.

Алтернативни методи на лечение са масажите, физиотерапевтичните упражнения, йогата, акупунктурата и др.

Изложени на повишен риск от лумбаго са хората, които упражняват тежък физически труд или  спортуват професионално.

Има няколко превантивни стъпки, които могат да предпазят от болки в кръста. Това са: ежедневни упражнения за развитие на мускулатурата, които да намаляват напрежението в костната система; умерено вдигане на тежки предмети и избягване да се натоварва кръстно поясния отдел; при работа в предимно седяща поза – осигуряване на удобен стол и раздвижване поне на два часа; избор на удобни матраци за сън, на подходящи обувки за ходене, намаляване на наднорменото тегло.

Добре е да не пренебрегвате болковия симптом в кръста, дори да не е силно изявен, защото наличието на лумбаго може да доведе до сериозни нарушения в двигателната активност.