Заболявания

Плексити

Плексити

Плекситите са група заболявания на периферната нервна система, в основата на които е възпалителното изменение на нервния сплит (плексус), образуван от гръбначномозъчните нерви. Сплитовете отговрят за инервирането на всички телесни участъци – лумбален, брахиален, цервикален и т.н. Плекситите са причина за различни по степен и тежест поражения, които затрудняват двигателната активност. Най-често страдат гърба, плешката и врата.

Видовете плексит основно са:

Брахиален плексит –  изразява се в засягане на брахиалния плексус. Брахиалният плексус е мрежа от нерви, които произлизат от гръбначния мозък и продължават към рамото, ръката, пръстите. Този вид плексит може да се провокира от прични като: травма, възпаление във връзка с прекарана инфекция, разтягане, прекомерна употреба на алкохол, наркотици, да е усложнение след ваксина или резултат от лъчелечение.

Цервикален плексит – при него е засегнат шийния(цервикалния) отдел и може да  е резултат от дегенеративни заболявания в шийната област на гръбначния стълб, неопластични  или инфекциозни заболявания.

Лумбален плексит – при него се засяга поясно кръстната област. Той се провокира от травма, възпалителен процес, инфекциозни и други причини.

Основните плекситни симптоми се характеризират с:

  • Остра, пареща болка, която се разгръща по протежение на близките крайници и ограничава двигателната активност.
  • Мравучкане и изтръпване.
  • Чувство на скованост.
  • Мускулна слабост.
  • Усещане за студ.
  • Липса на чувствителност.

Плекситното възпаление е способно да ограничи движенията на мускулите в повече от една заона на тялото и да предизвика силен дискомфорт у човек.

Лечението на тази група неврологични заболявания става по няколко начина:

  • С помощта на конвенционалната медицина – изписват се аналгетици, нестероидни противовъзпалителни препарати и кортикостероиди.
  • С помощта на лечебни масажи, физиотерапевтични упражнения, топли бани, лазерна терапия, акупунктура.
  • Промяна в хранителния режим – този фактор се подценява от пациентите, но е доказано, че употребата на морски продукти(богати на омега 3 мастни киселини), нискомаслени млечни продукти, зеленчуци, плодове подпомага лечението на плекситите.

Не пренебрегвайте първите симтоми и вземете мерки веднага, защото заболяването може да хронифицира и да ви напомня за себе си с периоди на изостряне, болка и ограничаване на ежедневната активност.