Здравни съвети

Адаптогенни билки: кои са те и какво е тяхното действие срещу стреса? (част 2)

Адаптогенни билки

След като разгледахме основните ползи от приема на адаптогенни билки, нека се фокусираме върху конкретните видове адаптогенни билки и техните уникални свойства при стрес. Ще проучим какво е действието на всяка от тях върху организма и как можем да я използваме за подобряване на здравето и устойчивостта си към стреса. 

Рейши

Рейши, наричана още „царят на гъбите“ и „гъбата на безсмъртието“, е ядлива гъба, която се среща предимно в азиатските страни. В продължение на хиляди години, тя се използва за насърчаване на дълголетието, намаляване на стреса, защита на черния дроб, регулиране на кръвната захар и подкрепа на имунната система.

Подкрепа за здравето на сърцето

Гъбите рейши съдържат над 400 хранителни вещества, включително бета-глюкани и тритерпеноиди. Тези съединения са свързани с понижаване на кръвното налягане, намаляване на кръвната захар и намаляване на риска от диабет и сърдечни заболявания.

Имунна подкрепа

Най-значимата полза от рейши е нейният ефект върху имунната система. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, съществуващите данни показват, че рейши е полезна хранителна добавка за пациенти, подложени на лечение на рак. В 12-седмично проучване с 34 пациенти с напреднал рак, приемът на полизахаридни екстракти от рейши доведе до значително повишаване на имунната активност и подобрени маркери за възпаление.

Неврастения

Екстрактите от гъба рейши са тествани и върху 132 пациенти с неврастения – състояние, характеризиращо се с болки, главоболие, замаяност и раздразнителност. След осем седмици пациентите съобщават за значително намаляване на умората и подобряване на общото благосъстояние.

Кордицепс

Кордицепс е уникален адаптоген, произлизащ от гъбичен паразит, който расте върху гъсеници във високите планини на Китай. В китайската медицина той се използва от векове за повишаване на енергията и подобряване на общото благосъстояние. Кордицепс е ядлива гъба с висок хранителен профил, включващ протеини, мазнини, незаменими аминокиселини, минерали и флавоноиди.

Ползи за здравето

От древни времена е известно, че кордицепсът може да подхранва и тонизира различни системи в организма. Съвременните клинични изследвания показват, че той подпомага имунната система, детоксикира и повишава енергийните нива.

Имунна подкрепа

Клинично проучване от 2015 г. установява, че кордицепсът е безопасен и ефективен за подобряване на клетъчно-медиирания имунитет при здрави хора. Приемът на 1,5 грама дневно води до подобряване на маркерите на имунната система като активността на NK клетките и пролиферацията на лимфоцитите.

Сърдечно-съдова подкрепа

Проучване от 1995 г. върху 64 пациенти с хронична сърдечна недостатъчност показва, че лечението с Cs-4 (екстракт от кордицепс) в допълнение към основната терапия значително намалява сърдечната честота, ударния обем на сърцето и сърдечния индекс. Пациентите също така показват подобрение в симптомите на задух и умора.

Малко проучване върху пациенти с исхемична болест на сърцето установява, че приемът на Cs-4 в продължение на осем седмици води до значително намаляване на общия холестерол и триглицеридите, както и до клинично подобрение на болките в гърдите и сърцебиенето.

Белодробна подкрепа

В традиционната китайска медицина кордицепсът е известен с това, че „отваря белите дробове“. Кордицепсът подобрява качеството на живот на пациентите с астма чрез намаляване на симптомите, честотата и тежестта на пристъпите. Освен това, той значително намалява възпалението, предизвикано от астма.

Шизандра

Шизандра е яркочервено зрънце, което произлиза от китайската магнолия (Schisandra chinensis). Този адаптоген първоначално се е използвал в традиционната руска и китайска медицина за лечение на слабост, безсъние и психични проблеми. Освен това, шизандра подпомага храносмилателната, дихателната и сърдечно-съдовата системи. През 60-те години руски учени откриха, че шизандра подобрява физическата издръжливост при спортисти. Освен адаптогенните си свойства, шизандра притежава антиоксидантни, противовъзпалителни и имуностимулиращи качества.

Подкрепа на настроението и мозъка

Проучване с 200 пациенти с нервни разстройства показа, че шизандра подобрява благосъстоянието и намалява сънливостта и изтощението. Преглед от 2010 г. на изследванията върху шизандра заключава, че тя е полезна за подобряване на настроението, намаляване на умората и подпомагане на апетита, като същевременно действа като тоник за здрави хора, които изпитват умора.

Защита на черния дроб

Шизандра се използва за защита на черния дроб от токсини и може да бъде ефективна при лечение на хепатит, като намалява серумните нива на глутаминова пирувинова трансаминаза (SGPT). Проучване от 2012 г. показва, че комбинацията от шизандра със сусам има антиоксидантен ефект върху черния дроб и подобрява чернодробната функция.

Свещен босилек

Свещеният босилек, познат още като тулси, е растение с произход от Югоизточна Азия и принадлежи към семейството на ментата. Традиционно се използва като антиоксидант и за подобряване на когнитивните функции като се бори с „мозъчната мъгла“.

Подкрепа при стрес

Свещеният босилек е известен със своята способност да помага на тялото да се справя със стреса. Едно проучване от 2012 г. демонстрира, че участниците, които са приемали свещен босилек, имат до 39% подобрение в контрола на стресовите симптоми. Това включва намаление на забравянето, сексуалните проблеми, умората и нарушенията на съня. Изследователите предполагат, че тези благоприятни ефекти са следствие от различни механизми като имуномодулиращи действия, антиоксидантни свойства и намаляване на нивата на кортизол.

Подкрепа на мозъка

Изследванията показват, че приемът на свещен босилек в доза от 500 mg два пъти дневно през 60 дни може да намали депресията, тревожността и стреса при хора с генерализирано тревожно разстройство (GAD). Освен това, свещеният босилек се свързва с подобрена мозъчна функция и намалена тревожност.

Подпомагане на имунната система

Свещеният босилек се използва за подпомагане на имунната система и притежава антимикробни свойства, които помагат в борбата с бактерии като MRSA и E. Coli. Също така, билката може да увеличи активността на Т-клетките, които са важен показател за здравето на имунната система.

Мака

Мака е корен, който е адаптоген и произхожда от планините на Андите в Перу. Този корен е култивиран в региона вече повече от 2000 години и се използва както за кулинарни, така и за медицински цели. Маката е изключително богат източник на различни хранителни вещества, включително 19 аминокиселини, фитонутриенти, витамин С и различни минерали като цинк, мед и калций. Традиционно, мака се свързва с ползи за сексуалното здраве и подобряване на енергията.

Подкрепа за либидото и плодовитостта

Изследване от 2010 година, извършено сред здрави жени в менопауза и здрави мъже, подкрепя идеята, че маката има положителен ефект върху сексуалната дисфункция и сексуалното желание. Маката може също така да има ползи за повишаване на плодовитостта при мъжете. Друго изследване, проведено за период от 12 седмици, показва, че приемът на 2 грама мака дневно значително подобрява концентрацията на сперматозоидите.

Благоприятно действие при менопауза

По време на менопаузата естествено се понижава нивото на естроген, което може да предизвика различни симптоми като горещи вълни, промени в настроението, вагинална сухота, намалено либидо и нарушения на съня. Маката може да помогне за намаляване на този дискомфорт, свързан с промените в женските хормони.

В заключение

Когато животът ни предизвиква със стресови ситуации и неочаквани предизвикателства, адаптогените представляват полезен инструмент за поддържане на баланса и намаляване на вредните ефекти от стреса. Въпреки че адаптогените обикновено са безопасни и могат да помогнат за подобряване на състоянието на организма и възстановяването му след стрес, винаги е препоръчително да се консултирате с лекар относно възможни взаимодействия с лекарства, които приемате. Това ще ви помогне да се уверите, че използвате адаптогените по оптимален и безопасен начин за вашето здраве и благополучие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *