Здравни съвети

Здрави през зимата – ценни нутриенти за студените месеци (2)

Здрави през зимата – ценни нутриенти за студените месеци (2)

Днес продължаваме темата за поддържането на добро здраве през зимните месеци. В следващите редове ще разгледаме още безценни хранителни вещества, които доказано подсилват организма през студения сезон и го снабдяват с енергия и виталност.

Витамин Е

Мастноразтворимият витамин Е се среща в осем химически форми, но Алфа – токоферолът  е тази, която най – пълноценно задоволява нутритивните нужди на човешкия организъм. Витаминът се набавя чрез храната и се складира в черния дроб и мастните тъкани. Тялото го използва при нужда. Ценното вещество е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативен стрес като неутрализира свободните радикали. Други важни функции на витамин Е са способността му да подсилва имунната система и да възпрепятства формирането на съсиреци в артериите.

Дефицитът на витамин Е се среща най – вече при хора, страдащи от храносмилателни проблеми или нарушения в липидната обмяна. Най – често срещаните симптоми са ретинопатия и нарушено зрение, увреждане на периферните нерви и слабост и болка в крайниците, спонтанни неконтролируеми движения на тялото, понижена имунна дейност. Въпреки че е рядко срещано, предозирането с витамин Е може да доведе до кръвоизлив поради антикоагулантните способности на нутриента. Други възможни странични ефекти включват повишен риск от рак на простата и хеморагичен инсулт.

Както винаги, най – добрият начин за набавяне на необходимите хранителни вещества е чрез качествената храна. Сред най – добрите естествени източници на витамин Е са слънчогледови семки, бадеми, спанак, броколи, киви, домати, манго и др. Козметичните продукти с витамин Е са изключително популярни, особено през зимата, тъй като нутриента предпазва кожата от сухота, спомага заздравяването на раните и има естествен фотозащитен ефект. В допълнение, данните от различни проучвания показват, че приемът на суплементи с витамин Е през зимата помага за предпазване от настинки и грип и поддържа кожата и косата добре хидратирани и защитени от зимния студ.

Цинк

Цинкът е есенциален минерал, който изпълнява множество жизненоважни функции в човешкия организъм. Той взема активно участие в поддържането на здрава имунна система, растежа и развитието, зарастването на раните. Нутриента спомага протеиновия синтез, синтеза на ДНК, генната експресия, ензимните реакции. Цинкът е сред най – популярните суплементи и често се влага в кремове и други козметични продукти, предназначени за успокояване на раздразнена кожа и лечение на обриви. Среща се в различни растителни и животински хранителни източници. Често се добавя към зърнени закуски, мляко, брашно, барчета и др., но в повечето случаи е в синтетична форма.  

Недостигът на цинк отслабва естествените защитни функции на организма и го прави по – уязвим на болести, особено сезонни настинки и грипове. В допълнение, цинковият дефицит се свързва с нарушено обоняние и вкус. Голям брой изследвания доказват, че приемът на цинк в ранните стадии на настинка съкращава продължителността на болестта и ускорява възстановяването. Ефекта е особено осезаем при малки деца и подрастващи. В допълнение, нутриента предпазва от оксидативен стрес и редуцира възпалението. Именно поради комплексното си въздействие и способността си да подсилва имунитета, повишеният прием на цинк се препоръчва през зимните месеци. Добри източници на цинк са миди, риба, месо, млечни продукти, яйца, ядки и семена, пълнозърнести храни, бобови култури, кейл, аспержи, гъби. Хранителните добавки също са добър начин да си набавите нужната доза цинк при нужда.

Селен

Селенът не е сред минералите, за които не се говори често. Въпреки че са ни нужни малки дози от него, той изпълнява витални функции в човешкото тяло. Минералът взема активно участие в обмяната на веществата и функцията на щитовидната жлеза. В допълнение, нутриента подкрепя дейността на имунната система и редуцира нивата на оксидативен стрес. Още полезни свойства на селена включват подобряване на ставното и сърдечносъдово здраве.

Благодарение на антиоксидантните си свойства, селенът се бори с вредното влияние на свободните радикали и предпазва клетките от окисление. Още повече, веществото редуцира увреждането на ДНК, поради което се смята, че може да помогне в борбата с различни видове ракови клетки. Според някои мащабни проучвания, поддържането на оптимални нива на селен в организма редуцира риска от рак на гърдата, белите дробове, простата и дебелото черво. В допълнение, повишеният прием на нутриента понижава вероятността от сърдечни заболявания с до 24% и понижава нивата на възпалителните маркери.

Сред най – добрите хранителни източници на селен са стридите, бразилските орехи, някои видове риба (камбала, риба тон), сардини, пилешко месо, яйца, слънчогледови семки, шийтаке и други гъби, свинско и пуешко месо, кафяв ориз, мляко, йогурт, спанак и др. Данните сочат, че през зимните месеци селенът допринася за балансираната имунна функция и може да повиши устойчивостта на организма към настинки и грип. Ако не можете да си набавите нужното количество чрез храната е добра идея да го приемате като хранителна добавка.

Пробиотици

Пробиотиците са важен компонент на здравословната диета и задължителен нутриент за поддържане на цялостното здраве. Тези миниатюрни микроорганизми са естественото население на храносмилателния тракт и се грижат за здравето на стомаха и червата. Поддържането на балансиран микробиом е от есенциално значение за целия организъм и, наред с други неща, спомага правилното функциониране на имунната система. Полезните бактерии се борят с патогените, които навлизат в стомашно – чревния тракт и учат организма да разпознава вредителите. Те балансират храносмилането и имат отношение към поддържането на добър външен вид.

В допълнение, те помагат за поддържане на добро ментално здраве. Това е особено полезно през зимните месеци, когато настроението на голяма част от хората драстично се променя и се увеличават случаите на депресивни състояния и тревожност. Не на последно място, пробиотиците възстановяват баланса на чревната микрофлора след прием на антибиотици и други медикаменти, които убиват полезните бактерии. Още повече, те се борят с възпаленията, причинени от вируси и други болестотворни микроорганизми. Чудесен начин да си набавите пробиотици по естествен път е консумацията на ферментирали храни и напитки, в това число кисело мляко, комбуча, кефир, кисело зеле, кимчи, ферментирали зеленчуци. Пробиотичните суплементи са сигурен начин да добавите доза здраве към менюто си, особено ако не сте фенове на ферментиралите храни!

Как да изберете подходяща хранителна добавка

Изборът на хранителна добавка не е лесно начинание, особено като се има предвид огромното предлагане на пазара. Първата и най – важна стъпка към правилния е избор е анализирането и оценяването на хранителните навици. Едва когато имате реална представа за продуктите, които ежедневно консумирате и тяхната хранителна стойност, бихте могли да разберете кои есенциални нутриенти липсват или са ограничени в диетата ви. В случай че се съмнявате за дефицит на определени хранителни вещества е препоръчително да си направите кръвен тест. Прекомерният прием на някои витамини и минерали може да доведе до предозиране и странични ефекти.

След като сте придобили представа за това, от какво се нуждае организмът ви, можете да пристъпите към избор на суплемент. Залагайте на натурални суплементи. Химическите синтезираните добавки обикновено не се усвояват организма толкова добре и дори могат да имат негативен ефект. Избирайте добавки с доказан произход. Инвестирайте в качествени суплементи. Цената обикновено отразява качеството на вложените суровини. Ако се стремите към общо укрепване на организма е добре да избирате добавки с комплексен състав, тъй като витамините и минералите обикновено имат синергично въздействие и допълващ ефект. Желираните витамини със селен, цинк и витамин Е на Frank Fruities са отличен избор за повишаване на имунитета и укрепване на стомашно – чревния тракт! Те предоставят множество ценни нутриенти и подсилват организма през зимните месеци. На нашия сайт можете да откриете разнообразие от първокласни български и вносни хранителни добавки с отлично качество и доказан ефект!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *