Здравни съвети

Здрави през зимата – ценни нутриенти за студените месеци (1)

Здрави през зимата – ценни нутриенти за студените месеци (1)

Зимата е любим сезон на любителите на уюта, подаръците и празничните трапези. Тя въплъщава надеждата за мир и разбирателство и възражда вярата в чудесата. Неизменно асоцииран с ледените пързалки и боя със снежни топки, снежният сезон винаги носи ухание на канела, вкусни сладки, ароматен чай и топло какао. Освен фестивните събирания със семейство и приятели и топлината на домашното огнище, обаче, зимата често е съпътствана и с някои недостатъци.

Ограниченото излагане на слънчева светлина, обездвижването, сухата кожа, повишеният риск от грип и настинка и ставната болка са само част от причините зимните месеци да не се посрещат добре от някои хора. В допълнение, студеният сезон неминуемо ограничава достъпа ни до разнообразие от свежи плодове и зеленчуци. Всички тези фактори имат голям принос към присъщите за сезона понижен тонуса, липса на енергия, отпадналост, влошено настроение и типично покачване на теглото.

Защо се нуждаем от повишен прием на нутриенти през зимата

През зимата човешкият организъм става по – податлив на заболявания и настинки. От части това се дължи на студеното време. В допълнение, продължителният престой на закрито, където въздухът е застоял и сух, ограничената физическа активност и повишеният прием на мазни храни, с ниско съдържание на витамини и минерали, отслабват имунната система и насърчават натрупването на токсини. Това води до понижена имунна активност, качване на излишно тегло и изчерпване на нутритивните запаси.

Истината е, че голяма част от характерните за зимата неразположения се дължат имено на дефицит на определени хранителни вещества. Точно затова поддържането на правилна диета, физическата активност и допълнителният прием на суплементи могат значително да допринесат за доброто физическо и психо – емоционално здраве през студените месеци. В следващите редове ще разгледаме някои от най – важните нутриенти, на които е препоръчително да наблегнете през зимата. Ще обсъдим какви са ползите от приема им и как да си ги набавяте.

Витамин Д

Витамин Д, наричан още слънчев витамин, е мастноразтворимо вещество. Той се произвежда в клетките на кожата под въздействие на UV – радиацията, излъчвана от слънцето. Въпреки че се причислява към групата на витамините, витамин Д всъщност изпълнява функция на стероиден хормон. Като такъв, той играе важна роля в регулацията на калциевия метаболизъм и поддържането на баланса на минерала. В допълнение, витамин Д регулира абсорбцията на фосфор. По този начин ценният хормон участва в изграждането на костите и зъбите и спомага здравето им през целия ни живот. Също така, ценният хормон насърчава имунната система и повишава устойчивостта на организма към заболявания. През зимата, когато слънчевата светлина е оскъдна и прекарваме много време на закрито, голям процент от хората започват да изпитват симптоми на отпадналост, тревожност, умора, влошено настроение, раздразнителност, мускулно – ставни болки.

Една от основните причини за тези симптоми е точно недостигът на витамин Д. Дефицитът на жизненоважното вещество влошава общото здравословно състояние и дори може да доведе до депресивни състояния. Точно затова е много важно през слънчевите зимни дни да прекарвате време навън, като се стремите по – големи участъци от кожата ви да бъдат изложени на слънчевото лъчение. Винаги правете зимните слънчеви бани с внимание, за да не пострадате от студа или да получите слънчево изгаряне (Да, възможно е и през зимата!). Хранителни източници, чрез които можете да си набавите витамин Д включват жълтък, скариди, сардини, сьомга, обогатени овесени ядки и прясно мляко. Дефицитът на витамин Д се установява посредством кръвен тест. При потвърждаване на диагнозата най – вероятно ще ви се наложи да приемате нутриента под формата на хранителна добавка, тъй като храната може да осигури едва 1/10 от нужната доза.

Витамин С

Без съмнение витамин С (аскорбинова киселина) е един от най – ценните нутриенти, от които организмът се нуждае не само през зимата, а и през всеки сезон. Есенциалният витамин изпълнява активна роля в редица физиологични процеси, в това число растежа, регенерацията и развитието на тъканите. Той участва в поддържането на здрави кости, мускули и кръвоносни съдове, допринася за добрия външен вид, подобрява естествените защитни сили на организма. Сред най – важните функции на аскорбиновата киселина са участието ѝ в производството на колаген, предпазването от оксидативен стрес и подсилването на имунната система.

Ценният витамин може да бъде открит в множество храни. Той спада към групата на водоразтворимите витамини, което означава, че не може да се натрупа в организма. Неусвоената аскорбинова киселина се изхвърля чрез урината. В същото време човешкият организъм се нуждае от големи дози витамин С, особено по време на боледуване и нараняване. Нутриентът се бори с патогените и насърчава зарастването на раните. Още повече, повишеният прием на витамин С предпазва от вирусни инфекции. Този мощен антиоксидант противодейства свободните радикали и предпазва клетките от окисление. Като кофактор на колагеновия синтез, витаминът се грижи за кожата и косата и редуцира сухотата. Не на последно място, аскорбиновата киселина подобрява кръвообращението и редуцира холестерола.

Жизненоважният нутриент се съдържа в големи количества в цитрусите, доматите, пиперът, ягодите, кръстоцветните зеленчуци, лютите чушки, картофите. Отличен начин за добавяне на здравословна доза витамин С през зимните месеци е приемът на суплементи. TeamPro разполага с разнообразие от витамин С добавки за малки и големи. Продуктите на фирмата се отличават с високо качество и  натурален състав. Аскорбиновата киселина се извлича от плодове шипка. Отличава се с бавно отделяне, което осигурява оптимално усвояване на витамина в организма.

Витамин В – комплекс

Витамин В – комплекс е съвкупност от водоразтворими витамини, които вземат активно участие в клетъчния метаболизъм. Всеки от витамините изпълнява и уникални функции в организма. В-витамините включват: тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), биотин (В7), фолиева киселина (В9) и кобаламин (В12). Поддържането на оптимални нива на В-комплекс е важно за цялостното състояние на организма и есенциално през зимата. Тези витамини имат пряко участие в поддържането на силен имунитет. Те насърчават клетъчната регенерация, регулират енергийния баланс в тялото, действат благоприятно върху зрението и храносмилателната дейност, стимулират мозъчната активност.

Дефицитът на В витамини се отразява негативно върху когнитивната дейност, нервната система, тонуса. Още повече, засиленият прием на В-комплекс през зимните месеци подобрява психо – емоционалното състояние и помага при тревожност и променливо настроение. Фолиевата киселина и коабаламина са ефективни средства за справяне с  депресията, повишаване на имунитета и енергичността и предпазване от патогени. В допълнение, този нутритивен комплекс заздравява структурата на кожата и косата, подобрява бариерната функция на кожата и предпазва от сухота. В витамините се съдържат в големи количества в животинските продукти, включително яйца, сирене, мляко, черен дроб (особено телешки), месо, стриди. Срещат се също и в пълнозърнестите продукти, орехи, бадеми, зеленолистни зеленчуци, някои плодове и зеленчуци.

Следете нашия блог за втората част на тази статия, в която ще разгледаме още ценни нутриенти, които оказват изключително благотворен ефект върху здравето през зимните месеци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *