Здравни съвети

Предимства на женшена за укрепване на общото здраве

Женшен

Женшенът е корен, който като форма наподобява човешкото тяло. В традиционната медицина се използва от хиляди години за подпомагане на имунитета, когнитивната функция и плодовитостта. Днес женшенът е най-известен със своите адаптогенни свойства. Растението помага на тялото да се справи с физическия, умствения и емоционалния стрес.

Хилядолетната история на растението женшен

Женшенът, чието име на китайски означава „същност на човека“, е известна адаптогенна билка, използвана в традиционната медицина за поддържане на енергия и физическа издръжливост. Той се извлича от корените на растения от рода Panax. Съществуват различни видове женшен, всеки със свои уникални характеристики. Най-широко използваните и изследвани сортове са азиатският женшен (Panax ginseng) и американският женшен (Panax quinquefolius).

Уникален химичен състав

Женшенът е ценен както в традиционната, така и в съвременната медицина поради уникалния си химичен състав. Един от ключовите компоненти, които допринасят за неговите лечебни свойства, са гинзенозидите – клас тритерпенови сапонини, открити в корените на растението. Гинзенозидите имат доказани противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови ефекти. Съдържанието и видовете гинзенозиди варират при различните видове женшен, което обуславя техните специфични лечебни свойства и различните им характеристики.

Видове женшен и техните ефекти

Американският и азиатският женшен се използват за повишаване на енергийните нива, стимулиране на когнитивната функция, облекчаване на стреса и подкрепа на имунната система. В традиционната китайска медицина азиатският женшен се счита за топъл и стимулиращ, докато американският женшен е хладен и успокояващ. Тези различия в ефектите се дължат на вариациите в химичния състав на двата вида.

Какви са предимствата на растението женшен?

Подобрява паметта и когнитивната функция

Научните изследвания показват, че женшенът може да подобри когнитивната функция, като намалява неврологичния оксидативен стрес. Гинзенозидите и съединението К са ключови за тези ползи, които включват подобрена памет, мислене и комуникация. Клинични проучвания показват, че добавките с женшен подобряват работната памет, намаляват симптомите на Алцхаймер и поддържат когнитивната функция в напреднала възраст.

Адаптогенните свойства на женшена също помагат на тялото да се справя със стреса, като намаляват нивата на кортизол. Освен това, изследванията показват, че женшенът може да смекчи симптомите на тревожност и депресия, подпомагайки регулирането на настроението.

Повишава имунитета

Женшенът е признат като средство за укрепване на имунната система, благодарение на гинзенозидите, полизахаридите и други биоактивни съединения в неговите корени. Изследвания показват, че добавките с женшен стимулират производството и активността на имунните клетки като макрофаги и Т лимфоцити. Клинично проучване със 100 участници установи, че приемът на 2 грама азиатски женшен дневно за два месеца значително увеличава нивата на имунни клетки в сравнение с плацебо.

Гинзенозидите подобряват фагоцитната активност на имунните клетки и увеличават производството на цитокини, които регулират имунните реакции в организма. Това помага на тялото да се предпазва от инфекции и дори рак. Доказано е, че ежедневният прием на 100 mg екстракт от женшен за три месеца повишава ефективността на противогрипната ваксина като намалява честотата на настинки и увеличава активността на естествените клетки убийци в организма. Други проучвания показват, че женшенът е ефективно допълнение към антибиотиците за бързо изчистване на бактериите при пациенти с бронхит.

Подобрява издръжливостта

Женшенът е известен със способността си да повишава енергийните нива и издръжливостта. Клинични проучвания, включващи спортисти и хора, извършващи интензивна физическа дейност, показват смесени резултати. Някои проучвания не откриват ефект върху физическото представяне, докато други установяват подобрения в аеробните упражнения и издръжливостта.

Адаптогенните свойства на женшена помагат на тялото да се справи с физически стрес и намаляват умората. Преглед на изследванията от 2018 г. заключава, че американският и азиатският женшен са ефективни за лечение на умора при хронични заболявания. Например, при жени с множествена склероза, приемащи 250 mg Panax ginseng два пъти дневно за три месеца, се отчита намаляване на умората с 75%. Друго изследване установява, че 1000 mg Panax quinquefolius два пъти дневно за два месеца намалява умората, свързана с рака, с 51%. Ефектите на женшена срещу умора се дължат на антиоксидантните свойства на гинзенозидите и тяхната способност да подобряват митохондриалната функция.

Подпомага сърдечно-съдово здраве и регулира кръвната захар

Женшенът е обещаващо естествено средство за подобряване на сърдечно-съдовото здраве и управление на кръвната захар. Клиничните проучвания показват, че женшенът може да понижава кръвното налягане, да подобрява кръвообращението и да намалява рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Редовният прием на женшен води до умерено намаляване на систолното и диастолното кръвно налягане чрез вазодилатация и увеличаване на азотния оксид. Освен това, женшенът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, полезни за сърдечно-съдовото здраве.

Женшенът също подобрява инсулиновата чувствителност и регулира метаболизма на глюкозата. Гинзенозидите взаимодействат с инсулиновите рецептори, подобрявайки реакцията на тялото към инсулин и контрола на кръвната захар. Проучванията показват намаляване на нивата на кръвната захар на гладно и подобрения в дългосрочните маркери за контрол на глюкозата при хора с диабет тип 2.

Съвети за безопасност и дозировка

Женшенът обикновено се предлага под формата на капсули, таблетки и дори дъвки, стандартизирани според съдържанието на гинзенозиди. Проучванията показват, че пероралната употреба на женшен в дози от 200 mg до 3 грама дневно за период до шест месеца е безопасна. Има ограничени научни данни за безопасността на женшена при по-продължителна употреба.

Най-често съобщаваният страничен ефект на женшена е безсъние. Други възможни странични ефекти включват менструални промени, болка в гърдите, промени в кръвното налягане и кръвната захар, главоболие и храносмилателни проблеми.

Женшенът може да взаимодейства с други лекарства. Консултирайте се с вашия лекар преди да приемате женшен, ако използвате диуретици, антидепресанти, антихипертензивни лекарства и други.

В заключение

Включването на женшен във вашия здравословен режим може да предостави множество терапевтични ползи. Клиничните проучвания подчертават неговия потенциал за подобряване на когнитивната функция, психическото благополучие, имунната система, както и за повишаване на енергията и издръжливостта. Активните съединения в женшена, наречени гинзенозиди, играят ключова роля за тези ползи, като също така подпомагат сърдечно-съдовото здраве и управлението на кръвната захар.

Неговите адаптогенни свойства помагат на тялото да се справи със стреса, което го прави ценно допълнение към холистичния подход към здравето. Включването на женшен в ежедневието ви може да допринесе за общото ви благополучие и устойчивост на стрес.

Източници:

  1. American ginseng. Mount Sinai Health System. https://www.mountsinai.org/health-library/herb/american-ginseng
  2. Arring, N. M., Millstine, D., Marks, L. A., et al. (2018). Ginseng as a Treatment for Fatigue: A Systematic Review. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 24(7), 624–633. https://doi.org/10.1089/acm.2017.0361
  3. Asian Ginseng. (2020, August). NCCIH. https://www.nccih.nih.gov/health/asian-ginseng
  4. Asian ginseng. Mount Sinai Health System. https://www.mountsinai.org/health-library/herb/asian-ginseng
  5. Barton, D. L., Liu, H., Dakhil, S. R., et al. (2013). Wisconsin Ginseng (Panax quinquefolius) to Improve Cancer-Related Fatigue: A Randomized, Double-Blind Trial, N07C2. JNCI Journal of the National Cancer Institute, 105(16), 1230–1238. https://doi.org/10.1093/jnci/djt181
  6. Cha, T. W., Kim, M., Kim, M., et al. (2016). Blood pressure-lowering effect of Korean red ginseng associated with decreased circulating Lp-PLA 2 activity and lysophosphatidylcholines and increased dihydrobiopterin level in prehypertensive subjects. Hypertension Research, 39(6), 449–456. https://doi.org/10.1038/hr.2016.7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *