Здравни съвети

Метилсулфонилметанът

Метилсулфонилметанът

Метилсулфонилметанът е биологично активна сяра, която играе активна роля в поддържането на жизнеността  и активността на тялото.

С напредване на възрастта организмът намалява и постепенно спира производството на важни за състоянието му вещества като глюкозамин, хондроитин, колаген, метилсулфонилметан, които играят основна роля за еластичността и доброто състояние на хрущялите, ставите и ставните връзки. Заедно с това, заседналият начин на живот или прекомерното физическо претоварване, както и бедната на основни хранителни вещества диета, постепенно амортизират ставите и човек започва да чувства болки и скованост, да се придвижва трудно и да губи енергия.

Най-често метилсулфонилметанът или както ще го срещнете МСМ, се използва за лечение на артритни заболявания, тъй като доказано повлиява отоците, сковаността и болките в ставите.

Не чакайте дегенеративните проблеми да почукат на ставите ви. Доказано е, че превантивният прием на МСМ намалява риска от дегенерация, а при наскоро започнало заболяване – забавя развитието на процеса.

Кога може да приемате МСМ? 

  • При възпалителни процеси, болка и подуване в следствие на ревматоиден артрит и остеоартрит; 
  • При бурсит( възпаление на околоставните торбички-бурси); 
  • При тендинит(възпаление на сухожилията); 
  • Ако имате мускулни крампи; 
  • При остеопороза; 
  • При склеродермия(втвърдяване на кожата) 

МСМ е ефикасен след тежки и продължителни тренировки, участва във възстановителните процеси след травми, облекчава мускулните схващания.

Освен това, повлиява симптомите на главоболие, предменструалния синдром, ефективен е при възпаления на очите. Подпомага лечението при стомашно-чревни проблеми като язва, запек и др.

В животинските храни метилсулфонилметан се съдържа в състава на кератина и колагена. Супа от кости и хрущяли може да не звучи добре на вкус, но е богат източник на МСМ. Такъв източник е и прясното мляко. Малки количества от него може да се намерят в доматите, царевицата, виното, бирата кафето, чая. За съжаление, при термична обработка, сярата лесно се превръща в газ и това прави усвояването й неефективно.

Необходимо е да си набавяте МСМ чрез хранителни добавки. Много добра комбинация е комплекс от  метилсулфонилметан, глюкозамин, хиалуронова киселина и колаген. Ако възпалението е силно, комбинирайте  с куркумин и бромелаин.