Здравни съвети

Ресвератрол

Ресвератрол

Ресвератролът е полифенолен фитоалексин – съединение, което се съдържа в люспите на червеното грозде (оттам и в червеното вино), нарът, малините, сините сливи, чери доматите, боровинките, фъстъчените люспи. Основната му цел в природата е да предпазва своя източник от токсинии. Именно затова се концентрира в люспите.

Проблемът е, че количеството ресвератрол във всеки продукт е твърде малко. В една чаша червено вино например се съдържат само 0,2мг. и трябва да изпиете доста голямо количество, за да си набавите нужната дневна доза. Но затова можете да го направите с помощта на хранителни добавки.

Ето най-големите  ползи на ресвератрола за човешкия организъм:

  • .Има антиоксидантно действие и подпомага да запазим кожата си красива като неутрализира действието на свободните радикали. Бори се със стареенето, акнето и зачервяванията на кожата.
  • Активно подпомага борбата с наднорменото тегло – като предотвратява последствията от заседналия начин на живот и подобрява инсулиновата чувствителност на организма.
  • Ресвератролът удължава живота – според медицинските изследвания той подпомага дълголетието, защото понижава риска от остеопороза, диабет, подобрява паметта, защитава мозъка, подпомага работата на сърцето дори ако човек има сърдечно-съдово заболяване.
  • Влияе добре за подобряване на кръвния поток, защитава  сърцето и подпомага за намаляване риска от инфаркт и инсулт.
  • При хора с високо кръвно налягане, го понижава.
  • Понижава кръвната захар и нивата на инсулин при страдащи от метаболитен синдром.

Ефектът на ресвератрола се усилва ако се приема в комбинация с куркума, броколи, зеленолистни зеленчуци, лук, черен и зелен чай.

Той е слабо разтворим във вода. Усвоява се по-добре ако се приема на гладно и ако отсъстват мастни киселини. Усвояемостта му зависи и от циркадния ритъм. Най-добре се възприема от организма в ранните часове на деня.

Може би сте опитвали какви ли не хранителни добавки, пили сте различни медикаменти и все още имате оплаквания като висока кръвна захар, недобра памет или акне по кожата? Помогнете си с ресвератрол – дали няма да се окаже, че това е вашето спасение?