Здравни съвети

Хондроитин

Хондроитин

Хондроитинът е вид органична сяра, която се свързва с еластина и  колагена при образуването на хрущялите. Той предпазва съединителната тъкан  от износване.

С напредването на годините организмът постепенно намалява и спира производството на веществата, които са отговорни за изграждането на тъканите в ставите и хрущялите. Това води до появата на различни оплаквания: дискомфорт, болки и усещане за скованост, трудна подвижност, отоци, изтръпване и др. Всички тези симптоми са в резултат от ставни заболявания, които неминуемо се увеличават с възрастта. 

Разбира се, има и още причини за тях, които допринасят за утежняването на неприятните усещания. Такива са например ниската физическа активност и нарушенията в метаболитните процеси от една страна, а от друга-огромното физическо претоварване (особено при спортистите), които също засягат неблагоприятно ставите.

За да си помогнете и да се поддържате здрави и подвижни,  обърнете внимание както на начина си на живот, така и на необходимите вещества, които ще облекчат симптомите на болки и скованост. Сред тях много важен е хондроитина.

Ако искате да си го набавите чрез храната, това може да стане с помощта на костен бульон. Той трябва да се приготви като се варят дълго време животински кости – например телешки или пилешки. Богати на хондроитин са хрущяла, сухожилията и кожата на рибите, особено сьомгата. За жалост, храните, които съдържат това полезно вещество са ограничен брой. Затова може да помислите да си го набавите и чрез хранителни добавки. На пазара има голямо разнообразие, като хондроитинът е извличан най-често от хрущялите на акула или сьомга. Лекарите смятат, че усвояемостта му чрез храната е по-добра от тази чрез таблетки, но можете да комбинирате естествения си начин на хранене с хранителни добавки и така да получите траен ефект за ставите и сухожилията си.

Добра комбинация е тази на хондроитин и глюкозамин. 

Не чакайте проблемите със ставите да ви застигнат. Превенцията е най-сигурният начин за предотвратяване на неприятните симптоми, които съпътстват ставните неразположения.