Здравни съвети

Ментил Изовалерат

Ментил Изовалерат

Ментил Изовалерат е основната съставка на лекарства, които принадлежат към кардиологичния спектър. Действа успокоително върху централната нервна система и разширява в умерена степен кръвоносните съдове. Повлиява добре кинетози (прилошаване по време на пътуване). Използва се  за лечение на невровегетативна дистония. 

В аптечната мрежа лекарствата, които съдържат ментил изовалерат са познати най-вече с търговското наименование валидол. Поради изявения седативен и съдоразширяващ ефект, приемът на този препарат е препоръчителен при:

  • Болки в сърдечната област и сърцебиене – те могат да се дължат на различни причини, някои от които са напълно безобидни, други по-сериозни. Във всички случаи симптомите са плашещи и човек обикновено си мисли, че става въпрос за инфаркт. В такива случаи ментил изовалерат може да помогне да се успокоим, да разсъдим трезво и да потърсим адекватна лекарска помощ.
  • Пристъп на страх и тревожност, нервно напрежение, силно вълнение, паник атаки – необяснимият страх, който може да ни връхлети неочаквано е много неприятен като усещане и труден за понасяне. В тези ситуации един валидол под езика ще ни позволи образно казано  „да дишаме спокойно“ и да успокоим паниката, която в повечето случаи е напълно излишна.
  • Ускорен пулс – той може да се дължи както на усилена работа или друго физическо натоварване, така и на вълнение и чудесно се повлиява от таблетка валидол.
  •  Гадене и повръщане по време на път.

За правилния прием на това лекарство е важно да знаете, че:

  • Хапчето не се гълта, а се поставя под езика и се смуче до пълно разтопяване. 
  • Едновременният прием на ментил изовалерат и алкохол може да е опасно, защото имат разнопосочно действие – докато алкохолът превъзбужда, то валидолът успокоява.
  • Няма проблем да приемаме препарата и да шофирате едновременно.
  • Ако сте бременна или кърмите и ви се случи да изпитате някои от описаните неприятни симптоми, е добре да се консултирате с лекар преди прием на валидол.