Здравни съвети

Манган

Манган

Манганът е химичен елемент, който не се среща в свободно състояние в природата, а най-често е свързан с желязо и други минерали. Биологичните му свойства, които са от значение за човешкия организъм са разнообразни:

  • Манганът е микроелемент, който участва в метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини. 
  • Има отношение към изграждането на костите и здравината на кожата – по-голяма част от него се съдържа в костите.
  • Играе ролята на антиоксидант с включването си в Mn-SOD – ензима манган супероксид дисмутаза. Този ензим се явява защитник срещу образуващите се свободни радикали.
  • Участва в процесите на глюконеогенезата.
  • Участва в синтеза на холестерол.
  • Подпомага балансирането на нивата на калций и фосфор.
  • Поради връзката си с желязото, взема участие в кръвотворенето.

Храните, които съдържат манган са пшеница, просо, ечемик, кафяв ориз, спанак, кедрови ядки, ананас, малини, боб, нахут, леща, канела, тиквено семе, орехи и др. Манган има и в питейната вода.

Препоръките за дневен прием на този микроелемент за възрастни индивиди са 2,3мг за мъжете и 1,8мг за жените. Бременните трябва да повишат дневната доза на около 2мг, а кърмачките на около 2,6мг.

Дефицитът на манган е рядко срещано явление, но рисковете са по-големи ако има нездравословно меню или болести, които водят до затруднено усвояване на елемента. Такива са например заболяванията на стомашно-чревния тракт, водещи до недобро усвояване на хранителните продукти. Симптомите на манганов дефицит са разнородни и може да включват остеопоротични изменения по костите,  умора, гадене, повръщане, понижен имунитет, нарушен въглехидратен толеранс и др. При установен недостиг можете да си набавите необходимото количество манган с помощта на хранителни добавки.

Манганът е определен като индустриален токсин. Излагането на манганови пари в предприятия, които го използват  в производствата си не е безопасно и може да доведе до т.н. манганизъм. Симптомите му са свързани с раздразнение, забавени реакции, депресия. В по-напредналите стадии се появяват симптоми, наподобяващи болестта на Паркинсон и множествена склероза.