Здравни съвети

Кайенски пипер: 5 ползи за здравето

Кайенски пипер

Чува ли сте за кайенски пипер, нали? Лютият му, пикантен вкус е любим на много хора, които обичат екзотичната кухня. А знаете ли, че той е не само приятен на вкус, но и полезен за здравето? Нека разгледаме многобройните му здравословни ползи и да се запознаем по-отблизо с кайенските чушки.

Кайенските чушки растат на сравнително високи храсти и имат червена, набраздена кора. Въпреки че често се считат за зеленчуци, те са категоризирани като плодове, защото съдържат семена. Кайенските чушки принадлежат към видът Capsicum annuum, а името им произлиза от град Кайен във Френска Гвиана. Кайенските чушки могат да достигнат между 10 и 25 сантиметра дължина. Те растат върху влажна почва в райони топъл климат, където температурата е между 20 до 29 градуса по Целзий. Кайенските чушки дължат огнения си вкусов профил на съединение, известно като капсаицин и често се използват в кулинарията за подсилване на вкуса на подправките. 

Хранителен състав на кайенския пипер

Като източник на фибри и витамини C, A, B6 и K, кайенският пипер предлага много хранителни ползи. Всъщност една червена люта чушка съдържа 72% от дневната стойност на витамин C, 48% – витамин A, 13% – витамин B6 и 5% от дневния прием витамин K. Лютите чушки също съдържат мощни растителни съединения флавоноиди и каротеноиди, както и минералите калий, магнезий и цинк.

Основни хранителни вещества:

 • Витамин А: важен за зрението, репродуктивното здраве, имунната система и функцията на сърцето, белите дробове, бъбреците и други важни органи в човешкото тяло.
 • Витамин С: мощен антиоксидант, който поддържа здравето на имунната система и производството на колаген. Помага за защитата на клетките от вредното въздействие на свободните радикали.
 • Витамин B6: известен също като пиридоксин, витамин B6 е необходим както за здравето на нервната, така и за имунната система.
 • Витамин К: важен за съсирването на кръвта, той поддържа здравето на костите.
 • Калий: поддържа клетъчното здраве, мускулните контракции и регулира кръвното налягане.
 • Магнезий: действа като естествен мускулен релаксант и поддържа здравето на нервите и костите. Поддържа здравословните нива на кръвната захар.
 • Цинк: важен минерал за поддържане на защитните сили на имунната система и заздравяването на рани.
 • Флавоноиди и каротеноиди: могат да помогнат за намаляване на вредните ефекти на свободните радикали и оксидативния стрес.

Придържането към диета с високо съдържание на храни от растителен произход, богати на антиоксиданти, като например кайенския пипер, може да допринесе за намаляване на риска от различни заболявания. Такава диета е свързана с намаление на риска от заболявания като диабет, сърдечно-съдови проблеми и хронични заболявания. Интегрирането на тези храни в режима на хранене може да предостави организма с необходимите хранителни вещества и антиоксиданти, които играят важна роля в поддържането на оптимално здраве.

Кайенски пипер: ползи за здравето

Пикантният вкус на лютите чушки произлиза от присъствието на капсаицин в техния състав. Това химическо съединение играе ключова роля и в многобройните им ползи за здравето. Капсаицинът е известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат в поддържането на общото здраве. И така кои са здравословните ползи, които може да ни предложи кайенският пипер?

 1. Може да намали болката и да повиши атлетичните постижения

Консумацията на кайенски пипер или приема на добавки с лют червен пипер е свързано с намалена болка, подобрено спортно представяне и по-ниски нива на кръвната захар.

 1. Може да намали възпалителните процеси в организма

Въпреки че кайенският пипер често се използва за добавяне на пикантност в рецептите, трябва да се отбележи, че този вид пипер наистина притежава противовъзпалителни свойства. Капсаицинът, който се съдържа в кайенските чушки, не само придава топлина на ястията, но и играе важна роля в подпомагането на кръвообращението.

 1. Подпомага отслабването

Консумацията на лют червен пипер може да помогне за контролиране на кръвната захар и ускори метаболизма. Бързият метаболизъм изгаря калории по-бързо, което може да подпомогне отслабването. Въздействието на кайенския пипер върху метаболизма се приписва на съединенията капсаицин и дихидрокапсиат.

 1. Поддържа здравето на сърцето

Лютият червен пипер поддържа здравето на сърдечно-съдовата система и помага за укрепване на кръвоносната система. Установено е, че кайенският пипер поддържа здравето на артериите, капилярите и нервите. Преглед на проучванията върху ефекта на капсаицина върху сърдечно-съдовата система установи, че диетите, богати на люти чушки, са свързани с понижен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания

 1. Може да подобри здравето на червата

Лютите чушки или кайенът на прах могат да помогнат за стимулиране на храносмилателната система, като подобряват редовността на червата. Като храна на растителна основа лютите чушки могат също да поддържат микробното разнообразие в червата. Кайенските чушки и други растителни храни са богати на фибри. Когато бактериите в червата усвояват храни с високо съдържание на фибри, те произвеждат късоверижни мастни киселини. Тези късоверижни мастни киселини предлагат противовъзпалителни, имунорегулиращи, хепатопротективни и невропротективни свойства.

Начини да добавите кайенски пипер към вашата диета

Въвеждането на кайенски пипер във вашата диета може да добави не само пикантен вкус, но и ползи за здравето. Ето няколко интересни начина, по които можете да включите този стимулиращ плод в хранителната си рутина:

 • Добавете щипка кайен на прах към супи, сосове или яхнии
 • Поръсете върху протеини като яйца, сьомга или пиле
 • Добавете към хумус
 • Добавете към ястия със сотирани зеленчуци
 • Добавете към царевичния хляб
 • Добавете щипка лют пипер към горещ шоколад
 • Добавете щипка кайенски пипер към лимонада или вода с лимон
 • Използвайте в домашни дресинги или маринати
 • Добавете лют червен пипер към домашно приготвената смес от печени смесени ядки
 • Добавете лют червен пипер към зърнени ястия като ориз или киноа

Кой не бива да приема кайенски пипер?

Кайенският пипер е известен със своя вкус и ползи за здравето, но има хора, които не трябва да го консумират. Хора със синдром на раздразнените черва (IBS), язва, дивертикулит, астма или тези, които приемат разредители на кръвта, трябва да бъдат предпазливи при консумация на кайенски пипер. 

Препоръчани продукти

В заключение

Кайенският пипер представлява не само пикантна и ароматна подправка, но и богат източник на хранителни вещества, които спомагат за поддържането на общото здраве. Този плод подпомага здравословния метаболизъм и играе роля в намаляването на възпалителните процеси в организма. Въпреки че не може да бъде разглеждан като универсален лек, добавянето на кайенски пипер към вашия хранителен режим може да подпомогне здравето ви както краткосрочен, така и дългосрочен план.

Източници:

 1. Aune D, Keum NN, Giovannucci E, et al. Dietary intake and blood concentrations of antioxidants and the risk of cardiovascular disease, total cancer, and all-cause mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr. 2018;108(5):1069. 
 2. McCarty MF, DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. Review: Capsaicin may have important potential for promoting vascular and metabolic health. Open Heart. 2015;2(1):e000262. 
 3. de Freitas MC, Cholewa JM, Gobbo LA, de Oliveira JVNS, Lira FS, Rossi FE. Acute Capsaicin Supplementation Improves 1,500-m Running Time-Trial Performance and Rate of Perceived Exertion in Physically Active Adults. J Strength Cond Res. 2018;32(2):572-577. 
 4. Yamani N, Musheer A, Gosain P, et al. Meta-analysis evaluating the impact of chili-pepper intake on all-cause and cardiovascular mortality: A systematic review. Ann Med Surg (Lond). 2021;70. 
 5. Chaiyata P, Puttadechakum S, Komindr S. Effect of chili pepper (Capsicum frutescens) ingestion on plasma glucose response and metabolic rate in Thai women. J Med Assoc Thai. 2003;86(9):854-860.
 6. Szallasi A. Dietary Capsaicin: A Spicy Way to Improve Cardio-Metabolic Health? Biomolecules. 2022;12(12). 
 7. Xiong RG, Zhou DD, Wu SX, et al. Health Benefits and Side Effects of Short-Chain Fatty Acids. Foods. 2022;11(18). 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *