Здравни съвети

Гинко Билоба – начин на действие

Гинко Билоба - начин на действие


Гинко Билоба е семенно широколистно дърво с височина около 25–30 метра. То е последния останал вид в отдел Гинкови, род Гинко. Този род се е появява преди около 250млн. години и днес се счита за жив фосил или жива вкаменелост.

Древното растение  може да ви помогне в много отношения и  това се дължи на фитохимикалите гинколиди и билобалиди, които съдържа. Откакто учените са открили полезните им свойства, се извличат все повече и повече екстракти, придобиващи широка популярност.

За какво се ползва Гинко Билоба:

  • За подобряване на паметта и по-добра концентрация – това древно растение е много полезно ако имате напрегнато ежедневие, работите умствена работата или не можете да се концентрирате. Тъй като гинколидите и билобалидите имат ноотропно действие върху човешкия организъм, те се явяват катализатори на паметта и концентрацията. Приемането на препарати с Гинко Билоба ще ви направи по-работоспособни и ще увеличи издържливостта ви.
  • За съдоразширяване  – приемането на Гинко Билоба увеличава циркулацията на кръвта в мускулите, органите и периферните кръвоносни съдове. 
  • Като антиоксидант – предполага се, че Гинко Билоба е ефективен в борбата със свободните радикали.
  • За намаляване на безпокойството – смята се, че използването на Гинко в комплекс с други лекарства и хранителни добавки, повлиява благоприятно нивото на тревожност и го редуцира.
  • За предпазване от  невродегенеративни заболявания като Алцхаймер – тук ползите му са спорни. Според някои лекари то има добър ефект при тези заболявания, а според други не се открива такъв.

Екстрактът се събира от зелените листа на растението и се предлага като таблетки, капсули или тчни тинктури. Действието му започва веднага след прием за разлика от много други билки, за които е нужно продължително пиене. С внимание трябва да се приема от бременни и диабетици, а съчетанието с ибупрофен и аспирин не се препоръчва. Приемът може да е без лекарско предписание, но все пак е добре да се консултирате и да уточните дозата и продължителността на приемане предвид оплакванията, които имате.