Здравни съвети

Видове фолиева киселина

Видове фолиева киселина

Фолиевата киселина е един от най-използваните и важни за здравето  витамини. Тя е водоразтоврим кристален прах с жълто-оранжев цвят, който играе роля и подпомага размножаването на клетките. Особено важна е ролята й по време на бременността, тъй като е необходима за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък. Може да се набавя от сурови зеленчуци – броколи, маруля, спанак, магданоз и др.

По принцип, освен фолиева киселина, я наричат фолат, но това не са равнозначни термини, а различни форми на витамин В9. Оттам идват и двата вида, които могат да се приемат:

  • В естествено състояние витамин В9 се среща в много храни под формата на фолат и  има важни функции за организма. Името му произлиза от латински  – „folium“, което означава листа. Фолат е общо наименование на съединения, които имат подобни свойства. Когато попаднат в организма, те трябва да се превърнат в активната форма на витамин В9 – Л-метилфолат. Това става в храносмилателната система. 
  • Фолиевата киселина е синтетичната форма на витамин В9, която е изкуствено синтезирана през 1947 година. Наричана е още  птероилмоноглутаминова киселина. Тя почти не се среща в естествено състояние в храните или е в малки концентрации. 

Т.е. от двете форми, едната е естествен продукт, а другата е синтетичен аналог.

Преди се е смятало, че фолиевата киселина се усвоява по-добре от фолата.  Всъщност, ако се храните пълноценно, ще си набавите достатъчно количество витамин В9 под формата на фолат. Това е така, защото фолиевата киселина, която попада в организма не се превръща толкова ефективно в активната форма на витамина и  се усвоява непълноценно, а една част се натрупва в организма като неметаболизирана фолиева киселина. Можете да ускорите превръщането й, ако я приемате заедно с други витамини от група В, особено В6.

Какъв вид фолиева киселина да изберете – естествен фолат или синтетичен продукт? Най-добре е да се консултирате с вашия лекар, който ще прецени от какво имате нужда, особено в периода на бременност.

1 thoughts on “Видове фолиева киселина

Comments are closed.