Заболявания

Астенопия при работа с компютър – симптоми

Астенопия при работа с компютър – симптоми

Ако работите усилено с компютър, сигурно са Ви познати различните проблеми с очите, които се проявяват периодично или дори ежедневно, особено при продължително стоене и взиране в екрана. Това състояние, което предизвиква  напрежение в тях, е известно като астенопия. Най-общо може да се каже, че астенопията е умора на очите, която се нарича още болест на цивилизацията. Всъщност това не е точно болест, а комплекс от симптоми, но ако бъдат пренебрегнати, могат да доведат до значителни проблеми със зрението. Ето кои са най-характерните симптоми:

  • парене, сълзене и зачервяване  на очите;
  • болка  – може да се локализира около очите и в областа на челото, а понякога и в очната ябълка;
  • замъглено зрение, размазване, изкривяване на изображението;
  • главоболие, което може да стигне до мигрена;
  • фотофобия – чувствителност и доскомфорт на очите, свързани с непоносимост към светлина;
  • понякога двойно виждане. 

Астенопията е няколко вида:

Акомодативна – дължи се на отслабване на зрението или далекогледство, свързани с някои общи очни заболявания, умора, изтощение.

Неврогенна – тя е в резултат на различни неврологични занолявания.

Мускулна – дължи се на сближаване при движение на очите и съвпад на двете визуални линии.

Обикновено диагнозата астенопия се поставя от офталмолог след обстоен очен преглед. Лечението еиндивидуално за всеки пациент и може да се състои в коригиране на диоптъра на очилата или лещите, лечение на друго открито заболяване, което води до астенопия, препоръки за намаляване на стоенето пред компютъра, предписване на витамини, хранителни добавки и капки за очи, очни масажи и др.

Астенопията е състояние, което може да се прояви  освен след усилена работа с компютър и след четене, осветяване на очите, шофиране, дълго гледане на телевизия. Щадете зрението си и извършвайте умерено всички дейности, които могат да доведат до преумора и проблеми с очите.