Заболявания

Заболявания вследствие на увреден и възпален очен нерв

Заболявания вследствие на увреден и възпален очен нерв

Всички сме наясно, че очите, като едно от сетивата, са много важни за функционирането на човешкия организъм, защото чрез тях основно възприемаме света около нас. Зрителният нерв се образува  от аксоните (нервните влакна) на ганглийните клетки, находящи се в ретината. В структурата му влизат над един милион аксона. По него минават нервни импулси, които са резултат от формираните в ретината образи и ги отвеждат до мозъка, където след обработка на информацията се получава картина. Затова е много важно този зрителен нерв да е здрав. Разбра се, както всеки орган и той може да се увреди. Кои са основните заболявания, на които е изложен:

  • Атрофия дегенеративно заболяване, при което се увреждат аксоните, които го изграждат. Те не могат да регенерират и увреждането им води до отслабване на зрението и слепота. Причините за това увреждане са няколко: вродени проблеми, травми, излагане на токсини, вторичен ефект от друго заболяване. Атрофия на зрителния нерв може да се причини и от тютюнопушене, алкохол, бром, олово. Нарушеното кръвоснабдяване, което стига до исхемия(кислородна недостатъчност на тъканите), също може да го увреди.
  • Множествена склероза – това е автоимунно заболване, което засяга централната нервна система. Първоначално има сетивни и двигателни нарушения, след тях зрителни промени, а с напредване на болестта зрителният нерв остро се засяга и зрението намалява.
  • Поствирусен неврит – той се получава като следствие от боледуване от херпес заостер, полиомиелит и други вирусни инфекции и се изразява във възпаление на очния нерв.
  • Папилат – възпалителен процес на пипалата на зрителния нерв(интрабулбарен неврит).
  • Оптохиазмален арахноидит – това заболяване е е засягане и възпаление  на зрителния нерв при менингит.
  • Предна исхемия на зрителния нерв –предизвиква се от причини като диабет,  атеросклероза, хипертонична болест и др. Увреждат се стените на кръвоносните съдове в окото. Основният симптом е нарушена зрителна функция сутрин след ставане от сън.
  • Глаукома – дегенеративно, хронично и прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и ганглийните клетки на ретината.

Не всички заболявания на очния нерв могат да бъдат избегнати, но доколкото  е възможно, трябва да се стремим да пазим здравето на очите си с помощта на добра храна, отказ от тютюнопушене, носене на подходящи слънчеви или диоптрични очила и умерен престой пред компютъра.