Здравни съвети

Есенциални нутриенти за веган бодибилдъри

Есенциални нутриенти за веган бодибилдъри

Според мнозина бодибилдинга и веганството са напълно несъвместими. В същото време все повече атлети и бодибилдъри се насочват към този начин на хранене и успешно практикуват любимите си спортове и постигат завидни успехи.

Причините за преминаване към растително хранене са разнообразни. Голяма част от веганите предпочитат този тип хранене от емоционални и общочовешки подбуди, свързани с неетични селскостопански практики. Понякога водещ фактор е екологичното въздействие на индустриалното животновъдство. Някои са принудени да преминат към веган хранене поради здравословни причини. Други предпочитат растителната диета поради множеството здравни ползи, с които се асоциира.

Истината е, че растителната диета също може да предостави всички необходими хранителни вещества за оптимално здраве, дори при активно спортуващите. За целта е необходимо да познавате както качествата на различните хранителни продукти, така и специфичните нужди на организма си. Ако се занимавате с бодибилдинг и вече сте преминали към веган диета, или се стремите към това, е важно да наблегнете на приема на определени нутриенти, които помагат за натрупване и мускулна маса, повишават енергийните нива, издръжливостта и спортните постижения.

Минерали

В тази секция ще ви представим три минерала, които по – рядко се споменават в различи хранителни режими, но са есенциални за здравето и носят множество ползи за бодибилдърите.

Селен

Културизмът е специфичен спорт, при който тялото е подложено на интензивни тренировки и строги диети, които водят до натрупване на прекомерно количество физически стрес в организма. Това води до засилена окислителна активност и акумулиране на свободни радикали. В нивата на оксидативен стрес се покачват и способността на тялото да се възстановява след тренировка осезаемо спада. Неконтролирано, състоянието може да се отрази негативно върху мускулния тонус, енергийните нива и постиженията.

Селенът е мощен антиоксидант, който изпълнява специфични функции в организма. Този важен микроелемент притежава способността да редуцира оксидативния стрес. Веществото подобрява естествената антиоксидантна защита на организма, неутрализира свободните радикали и предпазва клетките от увреждане. Допълнителният прием на минерала от бодибилдъри ускорява клетъчната регенерация и възстановяването след интензивни тренировки. Смята се, че селенът може да допринесе за повишаване на нивата на тестостерон при мъжете, но научните изследвания показват противоречиви резултати.

Йод

Йодът е микроелемент, който по – рядко се споменава в здравословното хранене, тъй като се нуждаем от малки дози от него. Всъщност минералът е есенциален за нормалния растеж и развитие, метаболизма и производството на енергия. Основната част от него се съхранява в щитовидната жлеза, чия функция е пряко свързана с нивата на йод.

Дефицитът на минерала отключва различни хормонални проблеми, които се отразяват върху цялостното здраве и спортната активност. Поддържането на оптимални нива на йод в организма допринася за регулиране на щитовидната функция и хормоналния баланс. Тъй като минералът се екскретира чрез потта и урината, особено по време на усилено физическо натоварване, културистите трябва да го приемат в по – големи дози.

Цинк

Цинкът е добре известен с положителния си ефект върху имунната система, кръвообращението, растежа и развитието, функцията на щитовидната жлеза и антиоксидантната си способност. При спортистите, минералът редуцира оксидативния стрес, повишава силата и издръжливостта, ускорява възстановяването след тренировка. Известно е, че цинкът подобрява способността на организма да оползотворява калориите и да ги преобразува в енергия, вместо да ги съхранява под формата на мазнини. Това е особено важно за културистите, тъй като  спомага за увеличаване на чистата мускулна маса.

Витамини

Витамин А

Витамин А подпомага нормалния растеж и развитие на костната система, стимулира клетъчното съзряване и натрупването на мускулна маса, подобрява зрението и имунната функция. Мастноразтворимият нутриент редуцира риска от някои видове рак и изпълнява функцията на про – хормон, който изпълнява функция, сходна с тази на тестостерона. Точно затова веществото е особено ценно за бодибилдърите.

Според различни проучвания приемът на витамина спомага производството на чиста мускулна маса и редуцира количеството мазнини в тялото. Той се отличава и с антиинфламаторни свойства, благодарение на които редуцира възпалението и ставната болка след тренировка.

Витамин Е

Витамин Е е добре познат с антиоксидантните си качества и способността да понижава оксидативния стрес, който влошават мускулната функция при спортистите. Нутриента подобрява сърдечносъдовата дейност, имунната функция, очното здраве. Приемът му се асоциира с редуциране на вредното въздействие на свободните радикали върху хипофизата. Тази жлеза отговаря за секрецията на хормони, необходими за растежа на мускулите. Това означава, че нарушенията във функцията ѝ в следствие на оксидативен стрес от усилени тренировки възпрепятстват натрупването на мускулна маса.

Витамин В комплекс

В – комплекс е съвкупност от 8 витамина от група В, всеки от които изпълнява специфични функции в организма. Целият комплекс подобрява нервната функция и въздейства върху метаболизма и производството на енергия. Всички В витамини са необходими за поддържане на оптимално здраве и натрупване на мускулна маса.

Тези водоразтворими витамини не се акумулират в организма, което означава, че трябва редовно да бъдат приемани чрез храната или под формата на хранителни добавки. Поддържането на нивата им помага за повишаване на енергийните нива при атлетите, подобрява когнитивната функция и настроението, стимулира протеиновия метаболизъм.

Витамин D3

Освен че изпълнява жизненоважна роля в изграждането и поддържането на здрава костна система и оптимално психо – емоционално здраве, витамин Д е есенциален за имунитета, мускулното здраве и хормоналния баланс.

Оптималната концентрация на нутриента допринася за повишаване на нивата на тестостерона, който стимулира мускулния растеж. Освен това витаминът редуцира възпалението, понижава риска от фрактури, благоприятства сърдечната функция, повишава енергийните нива и силата при атлетите.

Здравословен прием на калории

Независимо дали се хранят само с растителни храни или консумират и животински продукти, културистите обикновено спазват строг хранителен режим. Най – важното в бодибилдинг диетата е правилното разпределение на калорийния прием между трите основни групи градивни елементи. Повечето специалисти препоръчват половината от калориите да постъпват чрез сложни въглехидрати, 20 – 30% чрез белтъчини и 20% чрез полезни мазнини.

 Най – добрите източници на протеини за вегани са киноа, соя, елда, амарант, зелена соя, коноп, чия, спирулина. Други подходящи протеинови храни са хранителна мая и бобови култури. Добре е мазнините да бъдат нерафинирани. Подходящи източници на полезни мазнини са ядките авокадото, конопеното семе, зехтина, студенопресованите растителни масла, като ленено и конопено.

Как да си набавите необходимите витамини и минерали

Най – добрият начин за набавяне на хранителни вещества е пълноценната храна. При усилени тренировки, обаче, екскрецията на нутриенти чрез урината и потта е засилена, което налага допълнителен прием чрез хранителни добавки.

Frank Fruities MEN’S MULTI е пълноценна формула със 100% натурален растителен състав, която съдържа множество ценни витамини и минерали. Плодовият комплекс е идеално допълнение към диетата на веган бодибилдъри, които искат да се радват на крепко здраве и отлични спортни успехи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *