Новини

3 здравословни пожелания за 2024 г: по-добър сън, по-малко стрес и повече енергия (1)

3 здравословни пожелания за 2024 г: по-добър сън, по-малко стрес и повече енергия (1)

С наближаването на новата година хората обикновено си пожелават да направят промени, които биха имали положително въздействие върху здравословното им състояние. Някои от целите, които можем да си поставим за 2024 г. включват по-добър сън, по-малко стрес и повече енергия. 

Научните изследвания свързват добрия сън с редица ползи за организма, включително повишена имунна функция, когнитивна яснота и регулиране на емоционалното благополучие. Задаването на цел за подобряване на съня може да включва редовно лягане, създаване на спокойна обстановка преди сън и установяване на ритуали, които подпомагат естествения цикъл на съня.

Редуцирането на стреса се явява втора ключова здравна цел за новата година. Високите нива на стрес могат негативно да влияят върху физическото и психическото здраве. Поставянето на приоритет в управлението на стреса може включват методи като релаксация, медитация, прием на хранителни добавки и други.

Здравословните цели за 2024 г. може да включват и постигане на по-високо ниво на енергия в ежедневието. Това може да бъде постигнато чрез балансиране на хранителния режим, увеличаване на физическата активност и подобряване на общата жизненска енергия на организма. 

Цел номер 1: Осигурете си качествен сън

Сънят е съществена част от цялостното здраве на човешкият организъм. Настоящите препоръки показват, че възрастните на възраст от 18 до 65 години трябва да спят 7 или повече часа. Много хора не получават препоръчаните часове сън през нощта, което може да повлияе негативно върху цялостното здраве.

Проучванията показват, че недостатъчният сън е свързан с много здравословни проблеми като високо кръвно налягане, някои видове рак и повишен риск от деменция. Липсата на сън също води и до затлъстяване. Изследванията показват, че сън може да доведе до по-голяма секреция на хормони, които повишават апетита, което води до наддаване на тегло.

Съвети за по-добър сън

Ето няколко съвета, които може да ви помогнат да спите по-добре.

Правилна хигиена на съня

Хигиената на съня е набор от здравословни навици, които спомагат за добрата нощна почивка. Някои аспекти на хигиената на съня включват тъмна, хладна стая, лягане по едно и също време всяка вечер и рутина преди лягане като вземане на душ или успокояваща вана преди сън. Добавянето на лавандула към ваната или дори спането с капка етерично масло върху възглавницата може да помогне за подобряване на съня.

Избягвайте екраните на електронните устройства преди лягане

Избягването на синята светлина, излъчвана от екраните на електронните устройства преди лягане, може да помогне за подобряване на качеството на съня. Множество проучвания са установили, че излагането на синя светлина е свързано с понижено качество на съня, състояния на хронична умора и по-краткотраен сън.

Храни за по-добър сън

Консумацията на определени храни, които подпомагат съня представлява ефективен начин за подобряване на качеството на съня. Научните изследвания подчертават, че определени храни съдържат естествени съставки, които насърчават процеса на заспиване и регулират циркадния ритъм на тялото.

Например, храни като шам-фъстъци, овесени ядки и черен ориз са богати на мелатонин – хормон, който играе ключова роля в регулацията на съня. Препоръчително е да се включат в хранителния режим порции от тези храни, които са природно обогатени с мелатонин. Консумацията на шепа шам-фъстъци или половин чаша овесени ядки от 2 до 4 часа преди заспиване може да окаже благотворно въздействие върху качеството на съня. 

Други храни, като краве мляко, домати и леща, също се отличават с високо съдържание на мелатонин и могат да бъдат включени в хранителния план като част от стратегията за подобряване на съня. Все по-широката интеграция на тези храни в дневния режим може да създаде благоприятни условия за подобрение на качеството на съня.

Добавки за по-добър сън

Въпреки че хигиената на съня и придържането към здравословна диета са ключови за правилния сън, въвеждането на хранителни добавки може да предостави значителни ползи в това отношение.

  1. Мелатонин

Множество проучвания показват, че мелатонинът може да подобри качеството и продължителността на съня. Този хормон, който естествено се произвежда в човешкия организъм, регулира циркадния ритъм. Мелатонинът се предлага като натурален продукт, който подпомага нормалния сън и оказва подкрепа за справяне с проблеми, свързани със съня. Въпреки че хранителната добавка може да бъде полезна за насърчаване на съня, някои хора могат да изпитат главоболие след приема на по-висока доза мелатонин и предпочитат други средства, поддържащи съня.

  1. Тръпчива череша

Въпреки че екстрактът от тръпчива череша не е толкова широко известен като мелатонина, проучванията показват, че тя може да бъде полезна за поддържане на по-добър сън. Тръпчивата череша съдържа естествено високи нива на мелатонин, което е ключово съединение, регулиращо циркадния ритъм на тялото и подпомагащо заспиването. Екстрактът подпомага процеса на заспиване и поддържа стабилността на сънния цикъл.

  1. Шафран

Шафранът е подправка, която произлиза от цветето Crocus sativa. Изследванията показват, че шафранът може да насърчи оптималното качество на съня. В шафрана се съдържат активни съставки, като например каротиноидите и сафраналът, които имат потенциални антиоксидантни и успокояващи свойства. Тези свойства могат да допринесат за по-добро усещане на релаксация. Добавянето на шафран в хранителния план може да бъде един от потенциалните методи за подпомагане на съня и подобряване на общото благополучие.

  1. Други хранителни добавки

Ако изпитвате затруднения със заспиването, Ваминтол представлява ефективна опция за подпомагане на вашата нервна система и облекчаване на неприятните симптоми, свързани със съня. Нашият продукт е специално формулиран, за да ви помогне да се успокоите и постигнете по-добър сън.

Цел номер 2: Намалете нивата на стрес

Стресът често е неизбежна част от ежедневието. От стартиране на нов тренировъчен режим до завършване на бизнес проект в кратък срок, стресът играе роля в това как тялото реагира на факторите от околната среда. Докато краткотрайният стрес може да помогне за изпълнението на дадена задача, хроничният стрес може да причини хаос в цялото тяло.

Проучванията свързват по-високите нива на стрес с повишен риск от смъртност. Дългосрочният стрес е свързан с възпалителни процеси, сърдечно-съдови заболявания и влошено емоционално състояние. Следователно една от основните цели за по-добро здраве през 2024 г. може да бъде именно да намалим нивата на стреса в ежедневието.

Съвети за справяне със стреса

Облекчаването на стреса може да бъде постигнато чрез внедряване на различни стратегии, включително фокусиране върху важните неща в живота и прекарване на време сред природата.

  1. Практикуване на благодарност:

Една от ефективните практики за облекчаване на стреса е практикуването на благодарност към ближния. Научните изследвания доказват, че тази практика може да допринесе за намаляване на стреса и създаване на по-положителна перспектива за психическото здраве в дългосрочен план. Проучвания, фокусирани върху участници, изложени на стресови събития показват, че практикуването на благодарност е асоциирано с по-ниско ниво на стрес и депресия.

  1. Овладяване на вниманието:

Овладяването на вниманието като практика, съчетава фокусиране върху текущите мисли и пълно присъствие на духа тук и сега. Изследванията подчертават, че практикуването на тази техника може да допринесе за намаляване на ежедневния стрес. Мета-анализ, включващ данни от 20 различни проучвания, подкрепя този подход като ефективен метод за управление на стреса.

  1. Прекарване на повече време сред природата:

Прекарването на време сред природата може също да бъде ценен метод за намаляване на стреса. Научните изследвания подкрепят идеята, че контактът с природата е свързан със значително подобрение на психическото благополучие и понижаване на нивата на стрес. 

Като част от цялостния подход към управлението на стреса, тези съвети и практики предоставят ценни инструменти за поддържане на психическо благополучие и повишаване на качеството на живот.

Следва продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *