Здравни съвети

Витамин С – за какво помага

Витамин С – за какво помага

Витамин С  – този толкова разпространен и често употребяван витамин всъщност е аскорбинова кислеина, която има много благоприятни ефекти върху човешкия организъм. Ползите от нея са доказани отдавна и все пак е добре да знаем за какво помага.

Най-широко известната полза е увеличаването на  защитните сили на организма в борбата му с инфекциозните болести. Витамин С задължително се включва като помощно средство при настинки и грип. Освен това той:

  • Подпомага усвояването на желязото.
  • Заедно с калция се използава като средство за спиране на кръвотечения и заздравяване на рани.
  • Има ясно изразена антиоксидантна активност и намалява въздействието на свободните радикали върху организма. Витамин С блокира преобразуването на различни вещества в ракообразуващи – например нитратите, които се съдържат особено много в зеленолистните зеленчуци и при попадане в човешкия организъм се превръщат в канцерогенни нитрозамини. 
  • Намалява пропускливостта на капилярите и ги прави по-устойчиви на чупливост.
  • Има благоприятен ефект върху забавяне на атерослерозата, защото подобрява обмяната на мазнините.
  • Заздравява венците.
  • Забавя процеса на стареенето и укрепва еластичността на кожата. Затова често е наричан „витамин на младостта“. Хората, които ядат храни, богати на витамин С имат по-малко бръчки.

Трябва да знаете, че аскорбиновата киселина не се образува в човешкото тяло, а трябва да са набавя отвън. Това може да става по два начина – с храна или с помощта на таблетки.

Богати на витамин С храни са шипките, цитрусовите плодове, ягодите, чушки, броколи, домати, киви, папая, брюкселско зеле и други. Препоръчително е да се ядат сурови, защото термичната обработка намалява количеството му. Той е чувствителен и към температурата, затова процесът на замразяване и размразяване също води до намаляването му в хранителните продукти.

Таблетките са широкоразпространени в аптечната мрежа и тъй като могат да се отпускат без лекарско предписание, е добре да знаете, че препръчителната профилактична дневна доза зависи от възрастта и най-общо за възрастен, здрав индивид е  е около 100мг. В период на инфекциозни заболявания, тя се увеличава, но е препоръчително да се консултирате с лекар, защото предозирането с витамин С може да доведе до хипервитаминоза, което е съпроводено с главоболие, безсъние, безпокойство.

Възползвайте се от възможността да запазите по-дълго младоста си и да увеличите защитните сили на имунната си система с помощта на този толкова ефективен и леснодостъпен витамин.