Бременност

Koга да си направя тест за бременност?

Koга да си направя тест за бременност?

В случаите, когато правите планирано опити за бебе или имате инцидентно закъснение на месечния цикъл, въпросът, който не ви дава мира е – бременна ли съм?

Най-бързият начин да си отговорите на него, е като  направите тест за бременност. Преди, обаче, да изтичате до аптеката, трябва да знаете кога е правилното време, за да намалите риска от недостоверен резултат до минимум.

 Основния принцип на работа на домашните тестове е отчитане  нивото на хормона на бременността в урината. След зачеване тялото на жената произвежда хорион-гонадотропин – глюкопротеинен хормон, типичен за бременността.  Неговото отчитане е най-точно поне три-четири, а най-добре седем дни след закъснението, защото хормонът започва да се образува едва тогава, когато ембрионът вече е в матката.  Колкото и да ви е напрегнато, по-добре да изчакате, защото ако го направите дори ден преди закъснението, рискувате да получите фалшив резултат, което ще доведе до разочарование, излишни нерви и харчене на допълнителни пари. 

Относно  въпроса, кога е най-доброто време за теста – несъмнено, това е рано сутрин с първата урина. Все пак е възможно правилно отчитане и в друго време на деня, затова четете и се съобразявайте синструкциите.

Дори се колебаете кога е точният момент да си направите тест, най-важно е да запазите търпение и да не бързате, особено ако имате нередовна менструация. В тези случаи трябва да съобразите времето за теста с времето на най-дългия ви цикъл. 

Освен домашния уринарен тест, можете да си направите и кръвен. Той се прави от специалист-гинеколог и   регистрира бременност между седем и дванадесет дни след забременяване.

Прибързаният тест за бременност, който има недостоверен резултат, може да има неприятни психологични последици. Затова бъдете търпеливи и изберете най-подходящото време за отговор на този толкова важен въпрос.