Заболявания

Валидол: за сърце, нерви, страх, кръвно. Безопасне ли е наистина. Доза и цена

Валидол: за сърце, нерви, страх, кръвно. Безопасне ли е наистина. Доза и цена

Чували ли сте израза: „Един валидол под езика решава всички проблеми“? Е, може да не е точно така, но е добре да знаете в какви случаи да ползвате това полезно лекарство.

Валидол е кардиологичен препарат, който успокоява централната нервна система  и действа съдоразширяващо на кръвоносните съдове, като подобрява  циркулацията на кръвта. Какво е основното му действие? 

  • Успокоява сърдечната дейност и намалява кръвното налягане  – един от най-притеснителните симптоми е повишеното  кръвно налягане. Когато видим на домашното апаратче стряскащи цифри, трудно можем да останем спокойни. В такива моменти валидолът е незаменим помощник. Той ще ни даде нужната доза успокоение, за да преценим правилно ситуацията.
  • Регулира ритъма на сърцето и е ефективен при болки в сърдечната област – тези симптоми също могат да разтревожат повечето хора, защото си мислят, че получават инфаркт. Въпреки, че в много случаи става въпрос за вегетативна дистония, един валидол под езика ще ви успокои и ще ви помогне да не се паникьосвате, докато потърсите лекарска помощ.
  • Намалява пристъпите на страх и тревожност, ускореното дишане, паническите атаки – валидолът е ефективен при внезапни пристъпи на вълнение и тревожност, които се появяват сякаш от никъде. Той помага на човек да дойде на себе си.
  • При наличие на херпес – ако имате херпес на устната, може да опитате да го подтиснете с валидол. Навлажнете хапчето и го притиснете към засегнатото място, след което го размажете леко. Ако повтаряте процедурата три-четири дни, може да се отървете по-леко от поредната инфекция.

Валидол се взема под езика по една таблетка на прием, като дневната доза може да достигне до три-четири таблетки. Той неутрализира много неприятни симптоми  и облекчава ежедневието, но не е съвсем безобиден. Ако го предозирате, може да усетите замаяност, сълзене в очите или гадене. Както повечето лекарства, валидол не трябва да се приема едновременно с алкохол. 

Ако го използвате умно и с мярка, това ефективно и полезно хапче, което е и много достъпно, защото може да го намерите на цена между два и три лева в аптечната мрежа, ще облекчи много неприятни симптоми и ежедневието ви ще стане по-леко.