Заболявания

Видове апарати за измерване на кръвно налягане

Видове апарати за измерване на кръвно налягане

Тъй като проблемите с кръвното налягане отдавна са част от неразположенията, които съпътстват хората в днешното забързано и стресово ежедневие, във всяко домакинство задължително има поне по един апарат за измерване на артериалното налягане. Следенето му се препоръчва от лекарите като превенция на по-сериозни заболявания и е добре да се спрете на надежден и достоверен апарат, за да сте сигурни в отчитането. 

За щастие, на пазара има разнообразие от уреди, между които можете да избирате.

  • Механични апарати – те се използват най-често от професионалисти, но може да се научите да ги ползвате и в домашни условия. Съдържат манометър, маншет, слушалка и помпа. Принципът на действие е стандартен – след като нахлузите маншета около ръката си, го надувате с помощта на помпата. Слагате мембраната на стетоскопа под маншета и следите движението на кръвното налягане чрез слушане.
  • Електронни апарати  за ръка – това са електронни уреди, които имат надуваем маншет за ръката. Важно е той да ви е по мярка, да не е нито много отпуснат, нито много стргнат, за да бъде правилно замерването.  След като го нахлузите, маншетът се надува автоматично и електронният екран отчита кръвното налягане и пулса. Много видове от тези уреди сигнализират при рискови стойности. 
  • Електронни апарати  за китка – лесни за поставяне и удобни за употреба, те са малко по-неточни от апаратите за ръка, защото много се влияят от позицията на тялото. За да е точно измерването, китката трябва да е на едно ниво със сърцето.

Електронните апарати могат да имат допълнителни функции – опция да осредняват стойности, да прехвърлят информация на телефон или компютър, сигнализатор за рискови стойности и други. Те са по-удобни за ползване от механичните, но същевременно и по-скъпи. Разбира се, ако сте решили да си закупите апарат за замерване на кръвното налягане, освен цената, са важни и функциите му. Изберете този вид, който най-много се доближава до вашите изисквания.

И не забравяйте: правилният начин на мерене е свързан с това да се успокоите, да постоите няколко минути без да мърдате и след това да започнете измерването. Измерете кръвното налягане три поредни пъти и осреднете резултата – тъй като кръвното варира, това е най-точната цифра.