Здравни съвети

Куркумин ползи

Куркумин ползи

Куркумата е една от най-полезните подправки. Името й идва от основната  активна съставка – куркумин, който й придава характерния жълт цвят. Основните качества на тази билка се дължат на неговото действие. Ето кои са основните ползи от куркумина:

  • Противовъзпалително действие  – намалява  всяко възпаление в тялото. Подпомага борбата с чуждите агенти, които навлизат в организма и  се стремят да му навредят. Като пример – повлиява много добре артритни възпаления на ставите.  При дългосрочен прием намалява болките, отоците и сковаността.
  • Намаляване на болките от възпалителен тип – намалява следоперативни болки, болки  от травми, изгаряния и др.
  • Антиоксидантно действие – куркуминът увеличава антиоксидантните ензими, неутрализира свободните радикали  и подпомага за предпазването от злокачествени заболявания, най- вече рак на дебелото черво и простатата.
  • Депресия – при продължителен прием намалява симтомите на депресия.
  • Влияние върху холестерола и триглицеридите – при продължителен прием куркуминът може да намали нивото на триглицеридите, да увеличи добрия холестерол и да понижи общия холестерол.
  • Подобряване на мозъчната функция – куркуминът повишава нивата на мозъчния хормон BDNF, който е хормон на растежа  и така се стимулира растежа на нови неврони. Освен това, той подпомага намаляването на упадъка на ума, който е следствие от напредване на възрастта.
  • Намаляване на риска от сърдечни заболявания – основната полза за сърцето ни вследствие приема на куркумин  е подобрената функция на ендотела (лигавицата на кръвоносните съдове). Ендотелната дисфункция е основен фактор за сърдечни заболявания.
  • Разрежда кръвта – куркуминът намалява тромбоцитната агрегация и предпазва от тромбообразуване.
  • Наднормено тегло – намалява растежа на мастните клетки, предотвратява трупането на наднормени кила.
  • Полза при превенция срещу болестта на Алцхаймер – за нея все още няма успешна терапия, затова най-важна е превенцията.  Като основни причини за Алцхаймер се сочат възпалението и окислителното увреждане, а приемането на куркума има благоприятен ефект и върху двете. 

Куркуминът поставя куркумата  начело на списъка с лечебни свойства на билките и е доказано, че ползите от него се равняват на тези  на голям брой лекарства. Основният проблем е свързан с трудното усвояване на куркумина, дължащ се на слабата му резорбция от червата в кръвта. С една дума – за да усетите ползите от куркумата, трябва да ядете големи количества.