Здравни съвети

Пантотенова киселина – за какво помага ?

Пантотенова киселина – за какво помага ?

Пантотеновата киселина е по-известна като витамин от група В и по-точно В5.  Открита е през 1933г. Името идва от гръцки и означава „от всякъде“, което е свързано с широкото й разпространение в природата. Съдържа се в много растителни и животински продукти – пилешко, пуешко, телешко, риба, картофи, царевица, карфиол, яйца, овес, домати, бобови, зърнени храни. Много богати на този витамин са гъбите шийтаке. За предпочитане е храните, които е възможно, да се ядат в суров вид, защото при топлинна обработка се губи голяма част от витамин В5. 

Пантотеновата киселина играе важна роля в енергийния метаболизъм на организма и участва в синтеза на холестерол, хормони и стероиди. Обикновено се прилага в комбинация с други витамини от група В под формата на препарати от така наречения витамин В комплекс. Най-често се предписва, когато има хранителна недостатъчност, различни видове алергии, глухота, астма, акне, алкохолизъм, колит, конюнктивит, различни инфекции и др.

Пантотеновата киселина повлиява добре и пациенти с депресия, подпомага зарастването на диабетни рани, подобрява мускулния тонус, изписва се като помощно средство при проблеми със съня, проявява хидратиращ ефект върху кожата, притежава противовъзпалително действие, стимулира производството на антитела, повишава защитните сили на организма и т.н. Тя е част от комплексна схема при лечение на болест на Паркинсон, ревматизъм, предменструален синдром, защита от стрес, при синдром на хронична умора.

Начинът й на действие се изразява в подпомагане на организма да насочи излишните мазнини, въглехидрати и белтъчни към изграждане и укрепване на кожата и нейната защитна бариера.

Дневната доза, препоръчана за  възрастен индивид е в рамките на 5мг. Недостигът на този витамин може да доведе до липса на енергия за основни процеси, които се извършват в организма на човек. Ако усетите скованост, мускулни крампи, изтръпване, ако сте раздразнителни, неспокойни и имате нарушен сън, помислете дали причината не е в липсата на пантотенова киселина.