Здравни съвети

Адаптогенни билки: кои са те и какво е тяхното действие срещу стреса? (част 1)

Адаптогени

Стресът е неизбежна част от нашето ежедневие. Когато не успяваме да го управляваме ефективно, способността ни да се адаптираме намалява, а това може да застраши здравето ни. Стресът и възпалителните процеси са основни фактори, свързани с 75-90% от всички заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет, депресия, Алцхаймер, атеросклероза и хипертония. 

Макар че промените в начина на живот и техниките за релаксация са препоръчителни за справяне с основните причини за стрес, адаптогенните билки играят важна роля в подкрепата на организма. Тези билки са използвани в народната медицина от векове за подобряване на жизнеността и общото благополучие на цялото тяло, днес науката потвърждава техните лечебни ползи.

Какво представляват адаптогените?

Адаптогените са нетоксични растителни вещества, които имат тонизиращ ефект върху тялото. Те често се предписват от интегративни медицински специалисти, за да помогнат на пациентите да регулират стреса, да засилят имунната система, да намалят нивата на кортизола и тревожността, да подобрят съня и да намалят възпалението.

Адаптогените се предлагат под формата на тинктури, капсули, прахове или екстракти и могат да бъдат добавени към различни рецепти и чайове. Настоящите изследвания показват, че адаптогените подпомагат реакцията на тялото към стрес чрез въздействието им върху оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA) и чрез антиоксидантната защита на митохондриите.

Какво определя една билка като адаптоген?

  1. Нетоксичност при нормални дози: За да бъде определена като адаптоген, билката трябва да бъде нетоксична, когато се приема в препоръчителните дневни дози. Това означава, че тя не трябва да причинява сериозни странични ефекти или токсичност при стандартна употреба.
  2. Поддържане на способността на организма да се справя със стреса: Адаптогените трябва да подобряват общата устойчивост на организма към стрес. Те подпомагат естествените адаптивни механизми на тялото, позволявайки му по-ефективно да се справя със стресови ситуации, било то физически, емоционален или химичен стрес.
  3. Възстановяване на хомеостазата: Адаптогените трябва да помагат на тялото да се върне към състояние на хомеостаза след като е било изложено на стрес. Независимо от начина, по който стресът е променил физиологичното състояние на организма, адаптогените трябва да улеснят възстановяването на нормалното функциониране. Те действат като „буфер“, смекчавайки негативните ефекти от стреса и подпомагайки стабилизирането на биологичните процеси.

Често срещани адаптогени и техните лечебни ползи

Ашваганда

Ashwagandha е малък храст, използван в аюрведическата медицина от векове. Традиционно се прилага за намаляване на стреса и поддържане на общото здраве. Като мощен адаптоген, ашваганда помага на тялото да се справи със стреса, като понижава нивата на кортизола, намалява тревожността, подобрява съня и намалява възпалението.

Стрес и възпаление

Проучване от 2008 г., което е двойно-сляпо, рандомизирано и плацебо-контролирано, показва, че ашвагандата намалява серумните нива на кортизол при хронично стресирани възрастни хора. Същото изследване показва подобрение на сърдечните рискове и намаляване на нивата на CRP – маркер за възпаление в кръвта. Предклиничните изследвания също показват, че ашваганда има анксиолитичен ефект (намалява на тревожността) чрез влияние върху GABA рецепторите в мозъка.

Поддръжка на съня

Името на вида Ashwagandha произлиза от латинския термин „somnifera“ (индуктор на съня), тъй като е известно, че насърчава съня. В проучване от 2020 г., участниците, които приемали 120 mg ашваганда веднъж дневно в продължение на шест седмици, съобщават за над 70% подобрение в качеството на съня.

Азиатски женшен

Азиатският женшен, известен също като корейски, Panax, червен или китайски женшен, е билка с хилядолетна употреба в азиатската медицина. Използва се като подхранващо и лечебно средство. Неговите терапевтични ползи се дължат на сапонините, наречени гинзенозиди, и на съдържанието на полизахариди.

Антистресови и антитуморни свойства

Изследванията показват, че азиатският женшен има значителни антистресови ефекти, подобрява хроничната умора и намалява отговора на стреса чрез въздействие върху оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA). В традиционната китайска медицина женшенът се използва за поддържане на физическа издръжливост, фокус и памет, имунна подкрепа и против стареене. Едно проучване, проведено сред 71 жени в постменопауза, които приемали 3 грама червен женшен в продължение на 12 седмици, установява, че женшенът намалява оксидативния стрес чрез увеличаване на антиоксидантната ензимна активност.

Имунна подкрепа

Азиатският женшен подпомага имунитета, което му дава „естествен потенциал“ да подпомага борбата на имунната система срещу различни заболявания. Проучване от 2014 г. установява, че екстрактът от женшен подобрява оцеляването на белодробните клетки срещу вирусна инфекция и инхибира вирусната репликация. Друго проучване, продължило 8 седмици, показва, че приемът на 2 грама корейски червен женшен дневно значително увеличава броя на Т-клетките, В-клетките и белите кръвни клетки, подобрявайки имунната функция.

Поддръжка на мозъка и сърцето

Женшенът има благоприятни ефекти върху мозъчната и сърдечната функция. В 14-дневно проучване е установено, че гинзенозид-Rd има положителен ефект при остър исхемичен инсулт. Проучване от 2018 г., включващо 6422 участници, показва, че редовната консумация на женшен от по-възрастни хора в продължение на поне пет години може да подобри когнитивните способности в по-късна възраст. Азиатският женшен също е показал положителни ефекти при пациенти с Алцхаймер, когато се използва заедно с лекарства за подобряване на когнитивните дефицити.

Астрагал

Астрагал, известен също като Huang qi или млечен фий, произхожда от бобово растение. Тази билка е използвана като адаптоген в китайската медицина при психически и физически стрес от хиляди години. Традиционната китайска медицина също прилага астрагал за лечение на остри респираторни инфекции, обикновена настинка, диария и умора. Освен това, астрагалът е препоръчван за облекчаване на хронична умора, хронично бъбречно заболяване, астма и алергичен ринит (сенна хрема).

Имунна подкрепа

Изследванията на имуностимулиращите свойства на астрагала показват значителни ползи. Полизахаридите, открити в астрагала, стимулират пролиферацията на имунните клетки, освобождаването на цитокини и секрецията на имуноглобулин. В клинично изпитване от 2009 г. 65,5% от пациентите с хроничен вирусен хепатит постигат пълно изчезване на симптоми като умора, анорексия, подуване на корема и жълтеница.

Кардиопротективна подкрепа

Мета-анализ от 2020 г. разглежда ефекта на астрагала върху миокардит и заключава, че астрагалът може да бъде ефективен за кардиопротекция. Този систематичен преглед на 28 клинични изпитвания с 2522 участници показва значително намаляване на серумните миокардни ензими и нивата на сърдечен тропонин I в сравнение с контролните групи.

Златен корен /Родиола/

Родиола има дълга история на използване от викингите, северните народи и в Средна Азия за повишаване на физическата сила, издръжливостта, намаляване на умората и подкрепа на имунната система. Билката притежава способността да действа като антидепресант и влияе положително на невродегенеративни заболявания, диабет тип II и сърдечно-съдови заболявания.

Подкрепа при стрес и умора

От корените и коренищата на родиола са изолирани над 140 съединения. Билката подобрява паметта и действа като антиоксидант и адаптоген. Като адаптоген, тя доказано намалява умората, свързана със стреса. 

Настроение и мозъчна функция

Проучвания показват, че родиола може да подобри симптомите на депресия, нестабилност на настроението и нарушения на съня. Има също доказателства, че родиола благоприятства умствената функция и може да помогне на хора с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

Следва продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *