Здравни съвети

Витамин С антиоксидант ли е

Витамин С антиоксидант ли е

През 1928ма година унгарският физиолог д-р Алберт Сент-Дьодри изолира химическата формула на аскорбиновата киселина. По-известна с популярното название витамин С, тя представлява водоразтворим нутриент, който притежава  мощни антиоксидантни свойства. 

Този мегавитамин не напразно е считан за цар на витамините, защото:

  • Е безспорен антиоксидант – функционира като окислително редукционен буфер и е способен да намали или напълно да неутрализира действието на свободните радикали. А през 1973та година учени са открили, че съществува пряка връзка между развитието на рака и свободните радикали.
  • Има съществена роля и взема дейно участие в енергийните процеси на организма – това става като подпомага рециклирането на други антиоксиданти, за да могат те да контролират свободните радикали.
  • Има огромно значение за укрепване на имунната система, подобрява дейността на белите кръвни телца и увеличава в пъти способността на организма да се справя с чужди нашественици като вируси и бактерии.
  • Участва в синтеза на колаген – протеина на младостта – и така забавя стареенето и предотвратява появата на бръчки. Защитава кожата и подпомага нормалното заздравяване на раните.
  • Има голямо значение за доброто здраве на клетките, защото подпомага  клетъчното делене и нормалното насищане на електроните. 
  • Необходим е за усвояване на желязото.

Въпреки жизненоважните му функции, този незаменим витамин за съжаление не се произвежда от човешкото тяло и затова трябва да се набавя отвън, което може да стане по два начина. Първият е с помощта на фармацевтични таблетки, а вторият, който е за препоръчване, е чрез храната. Пририодата се е погрижила да ни снабди с достатъчно количество витамин С посредством плодовете и зеленчуците. Консумирайте пресни ягоди, портокали, лимони, кивита, шипки, малини, къпини, домати, листни зеленчуци. Богати на витамин С са също броколите, чушките, папаята, карфиола, ананаса, мангото. Храните, за които е нужно готвене, не трябва да бъдат подложени на термична обработка прекалено дълго, тъй като така се разрушават полезните им свойства.