Здравни съвети

Вирусите! Какво можем да направим?

Вирусите! Какво можем да направим?

Случаите на настинка и грип достигат своя пик през есенните и зимните месеци. Това съвпада и с началото на учебната година. Характерните ниски температури през посочения период води и до прекарване на по-дълго време на закрито в затворени помещение, което от своя страна е причина за по-голямото разпространение на вирусите. Този факт става бързо осезаем в детските градини, училищата и семействата, където вирусите бързо се разпространяват.

Настинките се причиняват от няколко различни групи вируси. Известни са повече от 100 различни щама на вируси на настинка, което обяснява защо хората толкова лесно се разболяват.

Вирусите навлизат в организма най-често през носа, но също така могат да попаднат в тялото ни и посредством очите. В задната част на носа и сливиците, вирусите се възпроизвеждат и се свързват с лигавичните рецептори. По този начин вирусите навлизат във клетките, където задействат възпалителната реакция, която се характеризира със симптомите на настинка: кихане, кашляне, възпаление на очите и болки в гърлото.

Има много неща, които можем да направим, за да се предпазим и да ги накараме да подминат нашата врата. Ето 5 от най-елементарните, които не изискват много усилия:

  • Като пием много течности, особено топли.
  • Като ядем много плодове и зеленчуци
  • Като мием ръцете си редовно и поддържаме добра лична хигиена
  • Като приемаме витамини и имуностимулатори

От нашите препарати ви препоръчваме: