Бременност

Тест за бременност преди цикъл

Тест за бременност преди цикъл

Ако има и най-малката вероятност да сте бременна, дали желано или инцидентно, ще искате да го знаете възможно най-бързо.

Разбира се, най-лесният начин да получите отговор е с помощта на тест за бременност. Но трябва да знаете кога да го направите и доколко може да се доверите на резултата. След зачеване тялото на жената произвежда човешки хорион-гонадотропин – глюкопротеинен хормон, типичен за бременността. Биологичната му роля е да поддържа жълтото тяло по време на бременност. Серумната и уринната му концентрация рязко се покачват в началото на бременността.

Може да си направите два вида тестове

Домашни уринни тестове – те измерват нивото на хормона в урината

Има тестове, които са по-чувствителни от други. Някои биха отчели наличие на бременност около 3-4 дни преди деня на очакваната менструация. Направен по-рано, тестът със сигурност ще е отрицателен, дори ако има наличие на бременност, тъй като нивото на хормона ще е още твърде ниско, за да бъде отчетено. 

Повечето тестове регистрират бременност с по-голяма достоверност след закъснение на цикъла. На около 10% от жените се случва да имат отрицателен резултат в деня на очакваната менструация, въпреки наличие на бременност.

Кръвни тестове – те се правят в лабораторни условия

Много по-чувствителни и прецизни са от уринарните и могат да отчетат наличието на хормона около 6-8 дни след акта. Изследването се прави с венозна кръв, която се изпраща за анализ, а времето за получаване на резултата зависи от лабораторията – може да е в рамките на същия ден или до няколко дни.

Предимството на ранните тестове за бременност е, че ще намалите с една до две седмици стреса от очакването.  Но колкото и да ви се иска да го направите преди цикъла, помислете дали да не изчакате, за да избегнете риска от грешен резултат и необходимостта да повторите манипулацията. Затова бъдете търпеливи и изберете най-подходящото време за отговор на този толкова важен въпрос. 

Препоръчани продукти