Здравни съвети

Изкълчване – първа помощ и стъпки за възстановяване

Изкълчване - първа помощ и стъпки за възстановяване

Изкълчването е една от най – честите ставни травми, с която почти всеки се е сблъсквал. Независимо дали сте на спортния терен, на разходка в парка или катерите някой планински връх, то може да ви сполети във всеки един момент. Малко камъче или невнимателно движение и пулсиращата болка неочаквано спира дъха.

Макар и да не представлява пряка заплаха за живота, изкълчването е сериозно нараняване, което не бива да бъде подценявано. Дори когато травмата е съвсем лека, тя трябва да бъде третирана с внимание, за да не причини проблеми занапред във времето. Точно затова е важно да знаете какво да предприемете ако вие или ваш близък изкривите става.

Устройство на ставите

Макар и обикновено да не се замисляме за ставното здраве докато болката не ни застигне, грижата за ставите е есенциална за цялостната функция на опорно – двигателния апарат и способността за придвижване. Тези деликатни структури имат сложно устройство, което ежедневно понася огромно натоварване и натиск и често е подлагано на травматични движения.

Ставите са съставени от различни елементи, всеки от които изпълнява есенциална роля в осъществяването на движенията на крайниците и тялото. За да функционират правилно и безболезнено ставите, всеки от съставящите ги компоненти трябва да е в оптимално състояние.

Ставна капсула

Ставната капсула представлява нещо като кутия, която обгръща останалите ставни компоненти и ги предпазва. В нея се помещават костните краища, хрущялът и свързващите ги лигаменти. Именно в тази капсула протича ставният метаболизъм и изхранването на хрущялите.

Самата капсула е покрита с протективна мембрана, разположена от вътрешната ѝ страна. Основната функция на мембраната е производството на синовиална течност, която изпълнява ролята на „смазочно масло“, гарантиращо безболезненото и гладко движение на ставата.  

Хрущял

Хрущялите представляват твърда съединителна тъкан с минимална еластичност, която покрива костните краища, навлизащи в ставата. Те не са кръвоснабдени и нямат нервни окончания. Изхранването им се осъществява посредством повърхностен контакт с кръвоносни съдове, през които се осъществява обмен на хранителни вещества от кръвта към хрущяла и извеждане на метаболитните отпадъци посредством кръвообращението. Основните функции на хрущялите са две:

 • Защита на костите от търкане една в друга
 • Осигуряване на сцепление и редуциране на вибрациите по време на движение

Ставни връзки

Наричани още лигаменти, ставните връзки също са съставени от съединителна тъкан, богата на колаген. Специфичната структура на лигаментите, подобна на снопчета, им позволява да свързват костните краища. Те стабилизират ставата и ѝ осигуряват здравина в случай на нараняване.

Какво се случва в ставата при изкълчване

Изкълчването е нещо като усукване на ставата, което най – често се получава в следствие на неправилно движение или силно напрежение. Всяка травма от този тип нанася сериозни поражения върху засегнатата става. Ако към проблема не се подходи с внимание, това може да предизвика трайно увреждане и хронична болка. При някои хора ставните връзки са по – слаби, което провокира често изкълчване. От друга страна невнимателните движения и честите ставни наранявания също могат да доведат до отслабване на лигаментите.

В медицинската литература са описани два вида изкълчване: цялостно и частично. При частичното изкълчване, или сублуксация, малка част от ставните повърхности са засегнати и неразположението отминава значително по – бързо. Цялостното изкълчване представлява разместване на поне 25% от ставните повърхности. Рязкото изменение от естественото положение може да причини разтягане или разкъсване на лигаменти. При по – сериозни травми се засягат и околните тъкани, в това число мускули, нерви, сухожилия.

Типична жертва на изкълчване са глезените, които ежедневно са подложени на огромно натоварване. Китките, коленете и палците също могат да пострадат от такава травма. В редки случаи нараняването е в резултат на подлежаща патология (увреждане на лигаментите или ставната капсула). По – често контузиите са в следствие на невнимание. Статистическите данни показват, че изкълчването най – често се причинява при:

 • Подхлъзване
 • Падане
 • Неравности по пътя
 • Прекомерно напрежение
 • Повтаряне на едни и същи движения за дълъг период от време
 • По време на бягане или спорт
 • При липса на загряване преди физическа активност

Симптоми

 • Силна болка, която настъпва изведнъж
 • Оток в засегнатата област
 • Ограничаване на ставната мобилност и обхват на движение
 • Зачервяване или посиняване на травмираното място

Обикновено острата болка бързо отминава и бива заменена от постоянна, тъпа болка. Мястото става топло или горещо на допир и е болезнено при докосване. Отокът се появя почти моментално.

Първа помощ при изкълчване

Има три основни стъпки, които трябва да предприемете при изкълчване.

 1. При първа възможност обездвижете изкълчената става. За целта трябва да поставите пострадалия крайник върху твърда повърхност и да го имобилизирате с помощта на бинт или нещо друго. Ако сте на сред природата можете да използвате клони. Мястото не бива да бъде стягано прекалено силно, за да не се ограничи притока на кръв.
 2. След като стабилизирате крайника разгледайте добре травмата, за да й направите оценка. Ако наранената област започне бързо да посинява, болката е прекалено силна или крайникът е в неестествено положение, незабавно потърсете лекарска помощ!
 3. Охлаждането още в първите моменти е особено важно! Прилагането на леден компрес бързо сваля отока и ограничава възпалението.

По време на спорт или при туризъм е препоръчително винаги да носите със себе си студени бинтове, предназначени именно за експресна реакция при мускулни и ставни травми. Освен че ще ви помогне да стабилизирате ставата, студеният бинт бързо ще облекчи болката и отока, при това без необходимост от предварително охлаждане. Ако контузията е по – малка може да използвате самозалепващ студен бинт, който пасва перфектно на всички зони на тялото и може да бъде отрязан според нуждите. Друго предимство на студения бинт е, че за разлика от ледените торбички не носи опасност от тъканно увреждане в следствие на измръзване.

При възможност вдигнете пострадалата става над нивото на главата. Това ще помогне за облекчаване на подуването и напрежението.

Възстановяване на ставите след изкълчване

Продължителността на възстановяването зависи от степента на нараняване. Понякога болезнеността и дискомфорта отминават след 1 – 2 седмици. При сериозни изкълчвания оздравителният период може да отнеме месеци.

Охлаждане

Експертите препоръчват през първите 2 – 3 дни изкълчената става да бъде охлаждана 7 – 8 пъти дневно, за поне 20 минути. Ако използвате лед, непременно го сложете в торбичка, обвита в хавлия или друг мек плат преди да наложите на мястото. По този начин ще предотвратите замръзване на фините тъкани.

Почивка и повдигане

Друг важен момент е да не пришпорвате заздравяването на тъканите и да щадите засегнатата област. Ограничете движението на изкълчената става и не я натоварвайте с тежест. Ако сте изкълчили коляно или глезен е важно да не се отпускате върху тях  и да прекарвате възможно най – малко време с висящи крака. Вместо това сложете крайника върху висока възглавница и прекарвайте възможно най – много време в тази поза. Това значително ще редуцира болезнеността и подуването.

Допълнителна грижа  

Макар и организмът да разполага с комплексни регенеративни процеси, цялостното възстановяване на изкълчената става може да бъде подпомогнато чрез прием на подходящи хранителни добавки. Колагенът, хондроитинът, глюкозаминът и метилсулфонилметанът (МСМ) са есенциални нутриенти, известни с мощното си въздействие върху опорно – двигателната система. Като част от ежедневната диета, те спомагат за възстановяване на ставното здраве и редуциране на възпалението.

Лесен начин да си набавите всички тези ценни хранителни вещества е приемът на Мобилор сироп! Първокласният суплемент е обогатен с аскорбинова киселина и манган. Високоефективната формула осезаемо подобрява състоянието на костите и ставите и спомага безболезненото движение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *