Здравни съвети

Изграждане на здравословни навици: грижа за млечните зъбки

Изграждане на здравословни навици: грижа за млечните зъбки

Когато отглеждаме децата си преминаваме през много запомнящи се моменти, за които с радост си спомняме през годините напред. Един от тези моменти е появата на първото зъбче. Израстването на мъничкото бяло бисерче, което за винаги променя усмивката на сладкото ни бебче е изпълнено както с вълнение, така и с нови отговорности.

Грижата за млечните зъбки е важен приоритет, който някои родители пренебрегват. Освен естетическия елемент, обаче, здравето на непостоянните зъби е основополагащо и за онези, които ще се появят на тяхно място. Защо е необходимо да обръщате специално внимание на млечните зъби, кога трябва да започнете да ги миете и как да се грижите за тях ще разберете в следващите редове!

Кога започва грижата за млечните зъби

Много родители си мислят, че бебето не се нуждае от специална орална грижа докато се храни само с мляко. В действителност поддържането на добра устна хигиена е важно още от първия ден на раждането. Дори преди появата на първите зъбки родителите трябва да почистват устната кухина след хранене, за да предотвратят наслагване на млечни остатъци и развитие на болестотворни процеси в устичката на мъничето. Специалистите препоръчват внимателно обтриване на венците с парче навлажнен текстил от деликатен материал. Друг вариант е да дадете малко вода на бебчето след хранене, за да се изплакне устата.

Израстването на самите зъби е дълъг процес, който протича на приливи и отливи. Първите признаци могат да се появят седмици, дори месец преди зъбът да пробие венеца. След като зъбчето се покаже е време да започнете да се грижите за него. За целта можете да използвате специален силиконов напръстник, предназначен за почистване на деликатни млечни зъби. Тези практични уреди са изключително меки и не нараняват нежните бебешки венци. На пазара има и голямо разнообразие от пасти за зъби, подходящи за бебета под 6 месечна възраст.

Педиатрите препоръчват първата визита до зъболекарския кабинет да бъде преди навършване на 1 годинка или с появата на първото зъбче. След това трябва да водите мъничето си при зъболекар на всеки 6 месеца, за да следи дали венците и зъбите са здрави. До третата година от рождението си детето ви би трябвало да има 20 здрави зъба в устата си.  

Връзката между здравето на млечните и постоянните зъби

Детските зъби се развалят по същия начин, както тези на възрастните. Когато в устната кухина се натрупат бактерии, те започват да разграждат зъбния емайл и повреждат зъбите, причинявайки разлагане и кариеси.

Противно на общото схващане, това че първите зъби падат, не прави развалянето им по – малко опасно. В действителност кариесите на млечните зъби са изключително агресивни и бързо проникват надълбоко в зъба. Това се дължи на факта, че емайла на млечните зъби не е толкова дебел и устойчив. Прогресивната инфекция при кариес се може бързо да достигне до нервите и да повлияе върху здравето на зародишите на постоянните зъби. Точно затова е много важно да полагате адекватни грижи за зъбите на децата си и да не пропускате посещенията в зъболекарския кабинет.

Важни стъпки за предпазване на млечните зъби

Бебешката бутилка – враг на млечните зъби

Често срещана практика е бебето да заспива с бутилка мляко, сок или чай през деня или вечер. Това може и да е ефективен начин да приспите мъничето си, но със сигурност вреди на зъбите. Наслагванията, които остават в устната кухина след хранене са предпоставка за развитие на болестотворни процеси.

Риска от кариес е още по – голям през нощта, тъй като тогава бактериите в устната кухина са по – активни и се хранят с остатъците от храна по венците и зъбите. Затова зъболекарите препоръчват да разредите нощните хранения след изникването на зъбите. При всички положения най – благотворният вариант за оралното здраве е храненето да се случва в будно състояние, след което зъбите и венците да се почистват.

Отложете внасянето на захарта и сладките храни и напитки в менюто

Всички добре знаем, че захарта (във всичките ѝ форми) е един от най – големите врагове на зъбите. За съжаление много деца се запознават с примамливия вкус на сладките неща от много ранна възраст.

В различни култури по света се прилага хитра техника за приучаване на бебетата към биберон – потапяне на залъгалката в сладка вода или друга сладка течност. На пръв поглед това е печеливша стратегия, която дава бърз резултат. Бебетата, които така или иначе предпочитат сладкия вкус, който свързват с майчиното мляко, с удоволствие приемат сладкия биберон. Освен че е вредна за зъбите, тази техника изгражда вкуса за сладко при мъничетата и създава афинитет към захарните изделия в по – късна възраст.

Редовно миене на зъбите

Правилата за орална хигиена при възрастните и децата са едни и същи. Щом в устата има зъби, те трябва да бъдат измивани с подходяща паста / гел минимум 2 пъти дневно по 2 минути. Спазването на това правило създава здравословни навици при децата и поддържа здравето на зъбите и венците.

Някои зъболекари препоръчват сутрешното измиване на зъбите да е след закуска. За други правилният подход е то да се случва преди хранене. Кой подход ще изберете зависи от вас. Що се отнася до вечерното измиване на зъбите. Важен момент е след него детето да не консумира нищо друго освен вода. Много често малките деца се сещат, че искат сок, чай или мляко след като зъбите им вече са били измити за вечерта. Тези порочни навици могат да допринесат за разрушаване на зъбния емайл и поява на кариеси, затова е по – добре да ги спрете.

Още навици за добра орална хигиена

Добрата устна хигиена включва няколко компонента. На първо място това е редовното миене на зъбите и изплакването на устната кухина след консумация на храни с висока киселинност или сладки неща. Друг важен момент е почистването с конец за зъби и ползването на вода за уста. Вярно е, че тези елементи не са задължителна част от режима, но със сигурност допринасят за по – добро зъбно здраве.

Според зъболекарите употребата на конец за зъби от деца помага за по – обстойното почистване на междузъбното пространство и понижава риска от задържане на хранителни остатъци и образуване на гнилостни процеси и кариеси. Изплакването на устната кухина с детска паста за би, без захар и изкуствени подсладители, може да направи ритуала по миене на зъби още по – интересно и приятно събитие.

Подходящи ли са оралните иригатори за деца

Напоследък оралните иригатори за домашна употреба стават все по – достъпни и придобиват популярност. Те помагат за дълбоко почистване на устната кухина и подобрено орално здраве. Специалистите ги препоръчват както при специфично дентални проблеми, така и за профилактика.

Една от специфичните функции на водния иригатор е да масажира венците и да стимулират кръвообращението в устната кухина. Освен това употребата му предотвратява натрупването на зъбен камък и плака и предпазва от възпаления. Иригаторът може да замести конеца за зъби при децата, тъй като е много по – лесен за употреба и обикновено запалва детското любопитство и интерес.

В периода на преход от млечни към постоянни зъби, при някои деца се появяват различни проблеми, които налагат поставяне на шини, брекети или апаратчета за зъби. Обикновено това се случва след изникване на всички постоянни зъби, но при особено обстоятелства може да стане и преди това. В такива случаи оралният иригатор е изключително полезен, тъй като помага за комплексно и пълно почистване на зъбите и премахване на замърсяванията от труднодостъпните места.

В заключение

Приучаването към здравословни навици за устна хигиена започва през първите години от живота. Вашата дисциплина и постоянство са това, което показва на детето ви колко важна е грижата за устната кухина и зъбите. Този дълъг процес поставя началото си още преди появата на първото зъбче!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *