Заболявания

Цервикален радикулит

Цервикален радикулит

Под наименованието радикулопатия се има предвид възпалението и дразнението на коренчетата на гръбначномозъчните нерви. Радикулитът е сред най-често срещаните заболявания на периферните нерви. Симптомите на това възпаление са различни и са в зависимост от мястото, където възниква. Затова не пренебрегвайте болката във врата – понякога зад нея може да се крие заболяване, наречено цевикален радикулит.

Той засяга главата, рамото, шията и ръката. Основните симптоми, които се усещат са: болка по хода на нерва, изтръпване и мравучкане на засегнатите места, повишена или понижена сетивност. Болката може да се позиционира от едната страна или да се разпространява във всички посоки, да се появява периодично или да е постоянна, да е тъпа или остра. Може да има и прояви на мускулна слабост, да се ограничат движенията на ръката, в редки случаи на пръстите и китката и др.

Причините за възникване на цервикалния радикулит са разнообразни –  бактериални или вирусни инфекции, действие на простудни фактори, резки движения, вдигане на тежести, системно обездвижване и други.

Засегнати са предимно хора, които работят в постоянна позиция на тялото или са обездвижени, хора, които полагат тежък физически труд или от такива, които често настиват и боледуват.

Лечението на радикулита зависи от степента на възпаление и може да е: консервативно – с помощта на медикаменти, които са от групата на нестероидните противовъзпалителни средства  или хирургично – когато консервативните методи не дават резултат. Прилагат се и алтернативни методи кинезитерапия, точков масаж, иглотерапия и лечебна физкултура, кални бани и различни нагревки,  които облекчават състоянието и помагат за излекуването.

Как да се предпазим от цервикален радикулит?

  • Трябва да се научим да имаме правилна позиция на тялото и да избягваме обездвижващи пози;
  • Да избягваме прекомерно физическо натоварване, особено вдигане на тежести;
  • Да правим упражнения, които включват укрепване на гръбните мускули;
  • Да си купим комфортен, ортопедичен и надежден матрак;
  • Когато имаме възможност, да ползваме сауна.