Здравни съвети

Ролята на кожната бариера при екзема

Ролята на кожната бариера при екзема

Екземата може да превърне ежедневието в предизвикателство – сърбежът, дискомфортът и видимите обостряния на състоянието засягат не само кожата, но и самочувствието и качеството на живот. Кожната бариера играе ключова роля в контрола на екземата. Тя защитава кожата, като я поддържа здрава и я предпазва от увреждащото въздействие на външни фактори. Когато тази бариера е нарушена, това провокира симптоми на екзема като сухота, сърбеж и възпаления по кожата.

Разбирането на ролята на кожната бариера е ключово за осъзнаването на причините за екзема и за това как да се грижите за кожата си, за да облекчите симптомите на това неприятно дерматологично заболяване.

Какво представлява кожната бариера?

Кожната бариера, известна също като рогов слой, е най-външният слой на кожата, който служи като защитен щит. Тя предпазва тялото от вредни външни фактори като алергени, бактерии и замърсители, като същевременно запазва влагата в кожата. Тя е първата линия на защита на тялото и поддържа здравето на кожата.

Структура на кожната бариера

Кожната бариера може да се опише чрез модела „тухла и хоросан“. Кожните клетки са като „тухли“, а липидите (естествените мазнини) са „хоросанът“, който ги свързва. Тази структура укрепва кожата и я прави устойчива на увреждащи външни фактори.

Основни функции на кожната бариера

  1. Защита от външни дразнители: Тя предпазва кожата от алергени, бактерии и замърсители, намалявайки риска от инфекции и алергични реакции.
  2. Задържане на влага: Основната й роля е да задържа влагата в кожата, като я предпазва от изсушаване и я поддържа гладка и добре хидратирана.

Защо кожната бариера е компрометирана при екзема?

Хората с екзема често имат генетично отслабена кожна бариера. Протеинът филагрин, който играе ключова роля в укрепването на кожата, често липсва или е нарушен, което прави кожата по-суха, уязвима и податлива на раздразнения.

Повишена трансепидермална загуба на вода (TEWL)

Трансепидермалната загуба на вода (TEWL) представлява количеството вода, което изпарява през кожата. При здравата кожа бариерата я поддържа хидратирана, минимизирайки TEWL. При екзема, обаче, увредената бариера води до прекомерна загуба на вода, което оставя кожата суха и лющеща се.

Тази сухота не само причинява дискомфорт, но и увеличава възпалението, което води до цикъл на сърбеж и увреждане на кожата. Сърбежът предизвиква чесане, което допълнително уврежда кожата.

Повишена чувствителност към дразнители и алергени

Компрометираната кожна бариера става по-пропусклива, което позволява на дразнители, алергени и патогени да навлизат по-лесно в нея. Това задейства имунния отговор на тялото, причинявайки възпаление и зачервяване, което е типично за екзема.

Постоянното излагане на външни дразнители влошава състоянието на кожата, създавайки порочен кръг на дразнене, възпаление и по-нататъшно увреждане на бариерата. Когато кожната бариера е нарушена, се появяват редица неприятни симптоми, свързани с екзема. Неспособността на бариерата да защитава кожата води до редица проблеми, които могат да затруднят ежедневието. 

Ето как дисфункцията на кожната бариера влияе на често срещаните симптоми на екзема:

  1. Сухи и люспести петна: С отслабена кожна бариера влагата не се задържа, което води до постоянна сухота. Кожата става груба и люспеста, а тези проблеми често се наблюдават по ръцете и краката. Люспестите участъци не само изглеждат зле, но и причиняват дискомфорт.
  2. Зачервяване и възпаление: Нарушената бариера прави кожата по-уязвима на дразнители и алергени, които лесно проникват и предизвикват имунен отговор. Това води до зачервяване, подуване и възпаление, които са характерни симптоми на екзема.
  3. Хроничен сърбеж и дискомфорт: Сърбежът е един от най-неприятните симптоми на екзема и е тясно свързан с проблемите на кожната бариера. Когато кожата губи влага и става раздразнена, а сърбежът се засилва. Това създава цикъл на сърбеж и чесане, който допълнително уврежда кожата и увеличава възпалението.

Пристъпи и външни тригери

Обострянията на екзема често са предизвикани от външни фактори, които нарушават отслабената бариера. Грубите сапуни и агресивните продукти за грижа за кожата могат да премахнат естествените масла и да влошат състоянието на кожата. Също така, климатичните условия като студено време или ниска влажност, могат да изсушат кожата, а алергените (като прах и полени) могат да проникнат през компрометираната бариера и да предизвикат алергични реакции.

Подпомагане и укрепване на кожната бариера при екзема

Грижата за кожната бариера е ключова за управлението на екземата. Фокусирането върху нежни практики за грижа за кожата и защитни мерки може да помогне за възстановяване на функцията на бариерата и да намали честотата на пристъпите.

Ролята на овлажнителите и емолиентите

Редовното овлажняване е от съществено значение, тъй като помага за попълване на изгубените липиди и възстановяване на защитната функция на кожната бариера. Овлажнителите и емолиентите действат като щит, който задържа влагата и предотвратява загубата на влага. Продукти със серамиди, глицерин и мастни киселини помагат за поддържане на бариерата на кожата. Честото нанасяне на овлажнител, особено след къпане, подобрява хидратацията на кожата и намалява симптомите на екзема.

Нежни практики за грижа за кожата

Нежната грижа е важна за защитата на кожната бариера. Избягвайте агресивни сапуни и почистващи препарати, които премахват естествените масла. Вместо това, изберете хипоалергенни продукти без аромат, които не дразнят чувствителната кожа.

Избягване на обичайните дразнители

Избягването на известни дразнители е от съществено значение за управлението на екземата. Горещите душове и силните химикали могат да отслабят бариерата и да предизвикат обостряния на състоянието. Използвайте хладка вода при къпане и носете дрехи от меки и дишащи материи.

Терапии и лечения за възстановяване на бариерата

Подкрепата на кожната бариера е важна за лечението на екзема. Докато продуктите без рецепта могат да помогнат, понякога е необходима професионална грижа.

Възстановяващи бариерни кремове с рецепта

Кремовете с рецепта, които съдържат серамиди и мастни киселини, осигуряват по-високо ниво на грижа. Те помагат за намаляване на дехидратацията и защитават от дразнители. Когато обикновените овлажнители не помагат, тези кремове могат да подобрят хидратацията и да намалят възпалението.

Нови методи на лечение

Съвременните изследвания се фокусират върху иновативни подходи за подобряване на кожната бариера, включително генетични и молекулярни терапии. Например, разработки за увеличаване на производството на филагрин – критичен протеин за подпомагане на кожната бариера, могат да подобрят нейната функция.

Биологичните лекарства, които подобряват имунната реакция при екзема, също предлагат нови възможности за лечение. Те действат върху външните симптоми и вътрешните причини за екзема.

Начин на живот и поддържане на здрава кожна бариера

  1. Управление на факторите на околната среда: Адаптирайте грижата за кожата си според сезона. През зимата използвайте богати овлажнители, а през лятото по-леки формули.
  2. Диета и хидратация: Балансираната диета, богата на антиоксиданти и мастни киселини, е важна за кожата. Останете хидратирани и включете в диетата си храни като риба и ядки.
  3. Прием на колаген: Приемът на колаген може да бъде полезен за хора, които страдат от екзема. Колагенът помага за задържането на влагата в кожата, което може да намали сухотата и лющенето. Можете да приемате колагенови добавки под формата на прах, капсули или напитки.
  4. Управление на стреса: Практикувайте техники за релаксация и се стремете към редовна физическа активност. Качественият сън също е важен за възстановяването на кожата.

Кога да посетите дерматолог?

Ако имате постоянни обостряния на екзема, които не се повлияват от домашни грижи, е необходимо да се консултирате с дерматолог. Инфекции, зачервяване и кървене също изискват медицинска помощ. Дерматолозите предлагат специализирани терапевтични методи, включително локални лекарства, фототерапия и биологични препарати, които могат да подобрят състоянието на кожната бариера и да помогнат в управлението на симптомите на екзема.

Източници:

  1. Beck, L. A., Cork, M. J., Amagai, M., De Benedetto, A., Kabashima, K., Hamilton, J. D., & Rossi, A. B. (2022). Type 2 Inflammation Contributes to Skin Barrier Dysfunction in Atopic Dermatitis. JID Innovations: Skin Science from Molecules to Population Health, 2(5), 100131. https://doi.org/10.1016/j.xjidi.2022.100131 
  2. Cloyd, J. (2023a, July 7). A Functional Medicine Eczema Protocol: Testing, Nutrition, and Supplements. Rupa Health. 
  3. Cloyd, J. (2023b, October 18). The 6 Most Important Uses of Omega-3s For Your Health. Rupa Health. 
  4. Cloyd, J. (2024a, January 8). The Science of Hydration: How Water Intake Affects Overall Health. Rupa Health. 
  5. Cloyd, J. (2024b, February 27). Sleep Requirements by Age Group & Why It’s Important. Rupa Health. 
  6. de Szalay, S., & Wertz, P. W. (2023). Protective Barriers Provided by the Epidermis. International Journal of Molecular Sciences, 24(4), 3145. https://doi.org/10.3390/ijms24043145 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *