Здравни съвети

Паник атака, симптоми и техники за справяне!

Паник атака, симптоми и техники за справяне!

Паническите атаки са пристъпи на силна тревожност и паника, които не са свързани с определена ситуация или обстоятелство, което ги прави непредсказуеми. Те са една от най-тежките форми на безпокойство. Сами по себе си не са опасни, но изживяването на симптомите, които ги съпровождат, може да бъде ужасяващо, още повече, че човек губи контрол над себе си. Силната емоция блокира разума и лишава съзнанието от механизъм за справяне с конкретния момент. Всеки 1 на 10 човека е преживял поне веднъж в живота си паник атака – някои в по-лека, други в по-тежка форма. Когато те започнат да се повтарят, вече става въпрос за паническо разстройство, което се нуждае от лечение. Основните симптоми варират по интензивност, но най-честите са внезапен пристъп на сърцебиене, болка в гърдите, чувство на задушаване, световъртеж и чувство за нереалност. Почти неизменно се среща и вторичен страх от смърт, загуба на контрол или полудяване. Единственото добро при паник атаката е, че тя със сигурност ще отмине в един момент, без значение какво правите. В такъв момент обаче, вашата работа е да се опитате да се почувствате комфортно, докато чакате това да се случи.

Ето няколко техники, които са полезни при преодоляване на паник атаките:

  • Когато мислите ви започнат да излизат извън контрол, започнете да си повтаряте наум, че всичко е наред и нищо не се е променило около вас в последните секунди. Затворете очи и не спирайте да си го повтаряте, докато не усетите облекчение. Опитайте се постепенно да пренасочите мислите си към ситуация или момент, в които сте се чувствали щастливи, спокойни и сигурни.
  • Симптомите на паник атака и на сърдечен удар си приличат, но са лесно различими. Ако се съсредоточите за момент и осъзнаете, че ви се случва паник атака, а не удар, ще може да си припомните, че това е временно състояние, което ще премине и пак ще сте добре. Така ще отстраните страха, че умирате, който допълнително ви напряга и ще ви позволи да се фокусирате върху други техники, с които да намалите симптомите си.
  •  Бавно и максимално дълбоко поемете дъх през носа, задръжте за няколко секунди и пак бавно издишайте през устата. Бройте до 5 при всяко вдишване и издишване, за да сте сигурни, че не го правите бързо. Затворете очи и се съсредоточете върху дишането си.